Gemeente Hengelo

Actueel

Bijna 600 illegale minicontainers

Hengelo, 30 mei 2008

Bijna 600 illegale minicontainers

De gemeente Hengelo en Twente Milieu hebben dit jaar al bijna 600 illegale grijze en groene containers ingenomen. Hengelo en Twente Milieu zijn bezig een zogenoemd containermanagementsysteem in te voeren. Vrijwel alle grijze en groene minicontainers hebben een chip gekregen. Huishoudens met extra containers of die hun containers te vaak aanbieden en sommige bedrijven vallen daarom door de mand.

Met de speciale chip zorgt de gemeente er samen met Twente Milieu voor dat alleen inwoners die afvalstoffenheffing betalen, gebruik kunnen maken van de inzameling. Ook kan de gemeente op deze manier gestolen minicontainers opsporen en tegengaan dat containers vaker worden aangeboden dan is toegestaan. Via brieven en publicaties zijn alle Hengeloërs erop gewezen dat zij hun grijze en groene container kunnen laten chippen. Overige containers konden ze laten meenemen. Dat heeft ertoe geleid dat heel wat huishoudens hun illegale container hebben gemeld bij Twente Milieu. Nog voor Twente Milieu de boordcomputer daadwerkelijk in de wagens heeft aangezet.

Overtreders

Bij de invoering van het containermanagementsysteem zijn tot nu toe een kleine 600 illegale minicontainers ingenomen. Ook zijn 75 bedrijven opgespoord die gratis meeliften met de inzameling van het huishoudelijk afval. Door adressenbestanden te vergelijken kwam de gemeente erachter dat dat met regelmaat gebeurt. Deze bedrijven moeten nu gaan betalen voor de inzameling van afval.

Boordmachine aan

Vanaf 2 juni gaan in de vuilniswagens van Twente Milieu de boordcomputers aan. Pas dan worden alle containers daadwerkelijk gescand. De gemeente verwacht dat een paar honderd containers alsnog ingenomen moeten worden door Twente Milieu. Mensen die hun container nooit hebben laten chippen, kunnen dat alsnog laten doen. Het doel is om ALLE legale containers alsnog van een chip te voorzien en ALLE illegale containers in te nemen. In totaal zijn inmiddels ruim 54.000 containers gechipt.