Gemeente Nuenen


Let op: blauwalg in vijver bij gemeentehuis

Onlangs is door Waterschap De Dommel geconstateerd dat in de vijver bij het gemeentehuis blauwalg aanwezig is.

De gemeente zal waarschuwingsborden plaatsen bij de vijvers. Het waterschap houdt de situatie nauwgezet in de gaten en voert regelmatig metingen uit.

Blauwalg vormt drijvend aan het wateroppervlak een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze giftige stof zit voornamelijk in de algen zelf en nauwelijks in het water tussen de algen. De hoeveelheid gif die een blauwalg heeft, kan alleen worden gemeten door er monsters van te nemen.

Symptomen blauwalgbesmetting

De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Iedereen wordt verzocht extra zorgvuldig te zijn en geen onnodig contact met het betreffende water te hebben. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot onder andere oogirritaties en huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen ook maag- en darmstoornissen ondervinden. Ook huisdieren kunnen ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Waarschuwingsborden

Bij de vijvers zijn waarschuwingsborden geplaatst. Die borden gaan pas weg als uit onderzoek blijkt dat het water weer algvrij is. Dus zo lang de borden er staan, is het verstandig om water met blauwalg te mijden, er niet mee in contact te komen en ook huisdieren er niet in te laten zwemmen.