Nieuw-Vlaamse Alliantie


Fouten in federale KBO bemoeilijken Vlaams e-government (30/05/08)

De hoge foutenmarge in de federale Kruispuntbank Ondernemingen verhindert de vlotte en optimale werking van het Vlaamse e-government. De lijsten die via de Verrijkte Kruispuntbank Ondernemingen worden verkregen, zouden vaak onbruikbaar zijn omdat ze te veel verouderde gegevens bevatten. Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) vroeg minister van Bestuurzaken Geert Bourgeois (N-VA) naar de problemen met de gegevens van de KBO.

VKBO is een toepassing van de Coördinatiecel Vlaams e-government en maakt authentieke gegevens over ondernemingen onderling uitwisselbaar door alle beschikbare informatie over één onderneming te koppelen: de basisgegevens uit de moederdatabank (de federale KBO) en gegevens uit tal van andere databanken (RSZ, jaarrekening, Vlaamse dossierbestanden, vergunningen, enz). Dit levert een rist mogelijkheden inzake gemeentelijke klantenopvolging en dienstverlening op het vlak van lokale economie, mobiliteit, fiscaliteit etc.

Ondertussen maakten meer dan 100 Vlaamse gemeenten kennis met deze toepassing. Een tiental gemeenten hebben VKBO al sterk geïntegreerd in hun werking en ontwikkelden aantrekkelijke toepassingen waar burger en bedrijf van mee genieten. Verschillende lokale besturen blijken echter problemen te hebben met de aangeleverde bestanden: de lijsten bevatten te veel verouderde en foute gegevens, personen die niet meer in de gemeente wonen, die al tien jaar geleden gestorven zijn, zaken die al jaren niet meer bestaan enz.

Minister Bourgeois bevestigde dat afnemers van VKBO relatief veel hinder ondervinden van de reële foutenmarge in KBO. De massale uitrol naar Vlaamse diensten en lokale besturen van de federale data, onder meer via VKBO, legt de foutenmarge in de KBO bloot. Vanuit Vlaanderen werden de problemen al meerdere malen gesignaleerd aan de KBO op diverse bilaterale vergaderingen en op het intergouvernementele e-government. Ondanks deze inspanningen blijft 5 jaar na de oprichting van de KBO een foutenmarge van 3% tot 10% en dat is te veel.

Het overleg tussen de KBO en haar belangrijkste voeders en gebruikers verloopt te versnipperd en te besloten. Vlaanderen blijkt daarbij ook niet altijd vertegenwoordigd. Bovendien is er geen duidelijke agenda, stappenplan of rapportering i.v.m. deze problematiek. Het verbeteren van de kwaliteit van de (V)KBO-gegevens blijft dan ook een prioritair aandachtspunt.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be