Stichting Natuur en Milieu

30 mei 2008 - Met de Faire Melkcampagne die zaterdag 31 mei 2008 start, geeft de Nederlandse Melkveehouders Vakbond valse informatie aan de consument. Dat zegt Stichting Natuur en Milieu. De melkveehouderij probeert zich met de campagne ten onrechte een milieuvriendelijk imago aan te meten. Daarbij worden echter belangrijke feiten verzwegen. Boerenbedrog, want de melkveehouderij is een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering.

Natuur en Milieu ergert zich vooral aan de opmerking dat de melkveehouderij in Nederland klimaatvriendelijk is. Ook de opmerking dat voor het krachtvoer alleen restproducten uit de landbouw worden gebruikt is onwaar. Negentig procent van de door Nederland geïmporteerde soja is bestemd voor veevoer. Veel van deze soja is verbouwd op platgebrande of gekapte stukken tropisch bos. De vernietiging van het tropisch bos en het vervoer van de soja naar Nederland dragen juist extra bij aan de klimaatverandering.

Melkproducent Campina gebruikt voor haar koeien duurzame Basel-soja waarvoor geen tropisch bos wordt gekapt. Maar voor de zuivel van Friesche Vlag wordt nog steeds foute soja gebruikt. Dit is soja die verbouwd is op grond waar vroeger tropisch bos stond.

Ondanks de gesprekken die Natuur en Milieu in het kader van haar campagne Voor mij? Graag zaagselvrij! met Friesland Foods heeft gevoerd, zijn zij nog steeds niet bereid om concrete stappen te zetten. Dat kan door nu duurzame Basel-soja in te kopen. Zolang Friesland Foods dit niet doet, is vrijwel de helft van de melkveehouders in Nederland mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van tropisch bos.

De melkveehouderij zegt heel milieuvriendelijk bezig te zijn, maar heeft eigenlijk boter op het hoofd. Natuur en Milieu wil dat de onjuiste informatie op de website van Faire Melk wordt verwijderd. Natuur en Milieu wil graag faire melk, maar ook faire informatie.

Voor mij? Graag zaagselvrij!

Publicatiedatum: 30-05-2008