Leefbaar Rotterdam


vrijdag, mei 30, 2008

Klokkenluider Ad Bos in dienst bij de gemeente Rotterdam?

In een commissie van de gemeenteraad werd gisteren de klokkenluiderregeling besproken. De regeling zou ervoor moeten zorgen dat melders van misstanden, werkzaam bij de gemeente, beschermd worden. In de praktijk werkt dit vaak niet goed, in Rotterdam niet en evenmin landelijk. Ad Bos is hier een sprekend voorbeeld van, hij moest zijn huis verkopen en belandde in een camper.

Ad Bos met vrouw Joke in een camper

In de raadscommissie BVM is gisteravond de evaluatie van de klokkenluiderregeling bespoken. Wethouder Baljeu heeft de intentie om er wat van de maken, maar er is nog veel werk te verzetten zoals blijkt uit het rapport van de ASR. Het integriteitbeleid in de gemeente Rotterdam wordt nu voornamelijk op adhoc basis uitgevoerd. Omdat het bij de klokkenluiderregeling draait om vertrouwen en vertrouwelijkheid is het belangrijk dat er een krachtig positief signaal wordt gegeven naar mogelijke klokkenluiders. Nu is het beeld: als je de klok luidt, loopt het slecht af met je.

De klokkenluider Ad Bos is daar het nationale voorbeeld van. Bos is een ingenieur die werkzaam was bij diverse bouwbedrijven en technisch directeur werd bij Koop Tjuchem, destijds een grote bouwonderneming met veel overheidsopdrachten. Hij kreeg nationale bekendheid als de klokkenluider in de Bouwfraudezaak die leidde tot een parlementaire enquêtecommissie. Dankzij Ad Bos heeft de Nederlandse overheid miljarden kunnen besparen, maar hij werd bijna letterlijk bij het oud vuil gezet. Ad Bos kon nergens meer aan de slag en zwierf zonder vaste woon- of verblijf plaats in een camper door het land. Het signaal wat hiervan uitgaat is bijzonder negatief; je moet haast wel gek zijn om een misstand te melden.

Raadslid Robert Simons heeft daarom aan de wethouder gevraagd om te bekijken of er bij de gemeente Rotterdam geen vacature is, die de heer Bos kan vervullen. Hij heeft beslist veel kennis van de schimmige aspecten van de bouwwereld en heeft diverse gemeenten en Provinciale Staten in Noord-Holland geadviseerd. Met zijn aanstelling zou de gemeente Rotterdam een krachtig signaal kunnen geven dat zij de klokkenluiderregeling serieus neemt.

De reactie van wethouder Baljeu was afwijzend en defensief. Jammer, weer een gemiste kans voor dit college. Om te laten zien dat het Leefbaar Rotterdam wèl ernst is met de klokkenluiderregeling, zal Leefbaar Rotterdam bij de raadsbehandeling op 12 juni met een motie komen om Ad Bos als adviseur aan te stellen.