Finance specialist Koelewijn pleit voor meer vertrouwen

30/05/2008 13:15

Nyenrode Business Universiteit

Breukelen, vrijdag 30 mei 2008 - Het kapitalistische systeem bevindt zich op dit moment in een crisis, die wijst op intrinsieke tekortkomingen in het systeem. Dat stelt prof. dr. Jaap Koelewijn aanstaande donderdag bij het formeel aanvaarden van zijn leerstoel Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit. Een trend die ten grondslag ligt aan die crisis is het gebrek aan een stevig gemeenschappelijk normenkader, waardoor het vertrouwen onderling afneemt en men minder efficiënt en effectief kan werken.

Koelewijn geeft in zijn oratie aan dat het kapitalistische systeem ontspoort ondanks allerlei maatregelen van toezicht en beheersing. Voorbeelden als de internetcrisis van rond de millenniumwisseling, de kredietcrisis en allerlei fraudeschandalen wijzen op intrinsieke tekortkomingen in het systeem.

Een belangrijke trend is volgens Koelewijn onder meer de globalisering, die heeft geleid tot een toename van culture heterogeniteit in de maatschappij en binnen bedrijven. Door die toenemende heterogeniteit is er steeds minder vanzelfsprekend sprake van een gemeenschappelijk normenkader, wat leidt tot minder vertrouwen. Door het invoeren van controlemechanismes wordt nu geprobeerd grip op het geheel te houden. Het gevolg van dit 'geïnstitutionaliserende wantrouwen' is een systeem waarin steeds meer zaken zwart-op-wit moeten worden vastgelegd en dat daardoor minder efficiënt en effectief gaat werken. Tegelijkertijd worden medewerkers van bedrijven steeds meer afgerekend op puur financiële doelen, waardoor het moreel handelen onder druk kan komen te staan.

Goed vertrouwen tussen partijen is dus steeds minder de norm bij het zakendoen. Koelewijn pleit niet voor nieuwe regelgeving om tot herstel van het kapitalistisch systeem te komen, maar gaat op zoek naar voorwaarden waardoor een nieuw wederkerig vertrouwen kan ontstaan. Hij verwijst hierbij naar de mens als evolutionair wezen en geeft voorbeelden van reciprociteit uit het dierenrijk. Ondernemingen moeten volgens Koelewijn op zoek gaan naar doelstellingen die samenbindend werken in plaats van desintegrerend. Daarbij zal ook meer oog moeten zijn voor moreel handelen.

Over Jaap Koelewijn

Jaap Koelewijn is sinds 2007 verbonden aan het Nyenrode Center for Finance (NCF) als hoogleraar Corporate Finance. Daarnaast is hij sinds 2000 werkzaam als zelfstandig adviseur in het bedrijf Financieel Denkwerk BV. Bovendien is hij sinds 2005 als lector corporate governance verbonden aan de Hogeschool INHOLLAND. Daarvoor heeft Koelewijn jarenlang als financieel adviseur, analyst en onderzoeker gewerkt voor Autoriteit Financiële Markten, Robeco NV en MeesPierson NV. Na zijn studie economie promoveerde hij op het onderwerp 'bedrijfseconomisch toezicht op het bankwezen' aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar hij bovendien enkele jaren als onderzoeker en universitair docent werkzaam was bij de vakgroep Financiering en Belegging.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (