Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (30/5)

TILBURG, 30 mei 2008

TIILBURG / RIEL: De Tilburgse politie heeft donderdagavond in samenwerking met agenten van het Korps Landelijke Politie Diensten een controle gehouden op de parkeerplaats Leikant, langs de Rijksweg A-58. Aanleiding voor de actie is dat door omwonenden maar ook door toevallige bezoekers van de parkeerplaats regelmatig geklaagd wordt over mannen die daar onzedelijke handelingen verrichten op de openbare weg. Ook worden vernielingen aan een hek gepleegd, waarlangs mannen naar een particulier bosperceel gaan. De controle had tot doel om deze overlastklachten terug te dringen en meer inzicht te krijgen over de omvang van het probleem. Een deel van de agenten was in burger gekleed. Er werden 25 mannen die zich daar ophielden aangesproken over het doel van de actie. Enkele vrachtwagenchauffeurs die op de parkeerplaats stonden, spraken hun waardering uit over de politiecontrole. Zij vertelden de dienders dat op de parkeerplaats aan de overzijde van de rijksweg veel bedrijvigheid was met soortgelijke randverschijnselen.

· Een 46-jarige Tilburger werd omstreeks 20.10 uur op de Gilzerbaan te Riel aangehouden. De Tilburger reed met een crossmotor met een snelheid van circa 50 a 60 km / uur. over een bospad vanuit de richting van de parkeerplaats in de richting van de Gilzerbaan. Twee agenten in burger moesten opzij springen om niet door de bestuurder te worden aangereden. Even later keerde hij waarna zij zich bekend maakten als politie en de man een stopteken gaven waaraan hij voldeed. De bestuurder verklaarde dat hij in de bossen rondreed om de mannen die daar seksuele contacten zoeken weg te jagen. Dit omdat een dochter van hem daar een keer was lastig gevallen.
· Een 51-jarige Hilvarenbeker werd op de parkeerplaats Leikant omstreeks 01.00 uur aangehouden. Hij kwam uit de bosschages en kon zich niet legitimeren.
· Tijdens de actie werd ook nog een controle gehouden op de parkeerplaats aan de Lage Aard langs de A-58 (Molenschot). Hier werd omstreeks 23.40 uur een 38-jarige man uit Oud-Vossemeer aangehouden, omdat volgens de politiemensen zijn geslachtsdeel duidelijk zichtbaar was, tijdens het gesprek dat zij met hem voerden.

Politie houdt minderjarigen aan voor diefstal / heling bromfiets

TILBURG - De politie heeft gisteren vijf minderjarige jongens in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar, allen afkomstig uit Rijen aangehouden. Het vijftal wordt verdacht van diefstal cq heling van een bromfiets. Agenten controleerden gistermiddag in het Reeshofpark een 16-jarige jongen die op dat moment een bromfiets bestuurde. Tijdens controle zagen de agenten braakschade aan het contactslot. Bij navraag bleek dat de bromfiets, een scooter, van diefstal afkomstig was. De scooter was op maandag 28 april jl. ontvreemd in Rijen. De agenten stelden een onderzoek in waarbij een 14-jarige jongen uit Rijen in beeld kwam. Deze jongen kon korte tijd later bij het station Reeshof worden aangehouden. Het tweetal werd overgebracht naar het bureau waar snel duidelijk werd dat de andere drie verdachten eveneens betrokken waren bij de diefstal. De politie nam met hen contact op waarna ze zich meldden op het politiebureau. Daar werd het drietal buiten heterdaad aangehouden. (DB)

Twee arrestaties, knapen klimmen hek bouwterrein over

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 05.00 uur, twee studenten, een 22-jarige Tilburger en een 23-jarige Bredanaar aangehouden die op een bouwterrein geklommen waren aan de Mechtildisstraat. De politie kreeg een tip van een getuige die twee jongens op een bouwterrein zag lopen. Een van de agenten zag een knaap op het dak van het bouwcomplex. Hierop werd het terrein door de politie afgezet, waarna de twee indringers konden worden gearresteerd. Ze hebben een proces-verbaal gekregen voor 461 strafrecht (het zich bevinden op verboden terrein). Het betreft namelijk een bouwterrein geheel omheind met hekken. Er hangt aan het hek een bord met de tekst: "Verboden voor onbevoegden"

Vier aanhoudingen tijdens horecatoezicht in Tilburg

TILBURG: De politie heeft vannacht tijdens het horecatoezicht in de Tilburgse binnenstad vijf arrestaties verricht

· Omstreeks 01.15 uur werd op de Telegraafstraat een 17
-jarige Tilburgse jongen aangehouden. Hij was betrokken bij een vechtpartij. Een agent in vrije tijd tipte zijn collega's dat deze knaap tijdens het tumult met een stuk hout iemand geslagen had. Het slachtoffer heeft zich nog niet bij de politie gemeld. · Omstreeks 03.10 uur zagen drie portiers dat een 20-jarige Tilburger voor een kroeg aan de Paleisring een 18-jarige Hilvarenbeker met gebalde vuist in het gezicht sloeg. Het duo had in het café zelf al ruzie gehad. Het slachtoffer lag op straat omdat hij in de zaak klappen had gehad onder meer tegen een van zijn benen, terwijl hij daaraan onlangs is geopereerd. Terwijl hij op straat daarvan aan het bijkomen was, werd hij geslagen. De verdachte is militair en daarom overgedragen aan de KMAR.
· Omstreeks 03.30 uur arresteerde de politie op de Emmastraat een 18-jarige Tilburger die betrokken was bij een opstootje en daarop een vechthouding aannam tegenover de agenten die de twee groepen wilden scheiden.
· Omstreeks 03.45 uur werd op het Piusplein een 21-jarige Tilburger opgepakt. (een vriend van 18-jarige Tilburger). Hij werd aangehouden omdat hij de confrontatie zocht met andere personen waardoor er bijna weer een vechtpartij ontstond.
· Een 17-jarige Tilburger werd omstreeks 04.50 uur op de Schouwburgring aangehouden. Hij hing met zijn fiets aan een bromfiets. Tijdens het passeren van agenten stak hij zijn middelvinger op en reed zonder verlichting de wijk in. Hij werd na een korte achtervolging aangehouden. Hij is na verhoor overgedragen aan zijn ouders. Hij wordt doorverwezen naar Bureau Halt.

Inbraken Udenhout en Buurtpreventie Wandelbos in Bureau Brabant

TILBURG: Volgende week besteedt de politie in Bureau Brabant onder aandacht aan inbraken in Udenhout. Verder wordt in deze uitzending het Service-item Buurtpreventie Wandelbos (Tilburg) uitgezonden.

Inbraken in Udenhout
In de nacht van woensdag 23 januari op donderdag 24 januari 2008 is er in diverse lokaliteiten ingebroken bij een stichting in Udenhout. Via de hoofdingang waar een deur werd geforceerd krijgt men toegang tot het gebouw waar verschillende bedrijven zitten. Eenmaal in het gebouw werden verschillende binnendeuren opengebroken. Nagenoeg het hele gebouw is doorzocht. De daders staan op de bewakingsbeelden.

Service-item Buurtpreventie
Buurtpreventie. Een term die de laatste jaren vaker te horen is. Samen met de leefbaarheid in de buurt. Niet alleen de politie kan ervoor zorgen dat de leefbaarheid en veiligheid in een buurt wordt vergroot. Dat gebeurt ook steeds vaker door de bewoners actief erbij te betrekken. Ook in Tilburg gebeurt dit. In de Kruidenbuurt heeft de wijkagent anderhalf jaar geleden een preventieproject opgestart. Samen met buurtvrijwilligers probeert de politie zo iets aan de leefbaarheid in de wijk te doen. Zes avonden en een middag in de week lopen er al 16 vrijwilligers door de wijk. Om een oogje in het zeil te houden. Zij zijn de ogen en oren van de politie. Bureau Brabant liep mee met een aantal buurtwachten.

Uitzending
De eerste uitzending van Bureau Brabant is op maandag 2 juni om 18.00 uur op Omroep Brabant. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald , de laatste uitzending is op dinsdag 3 juni om 17.00 uur.

Aanhouding na mishandeling en bedreiging

TILBURG: De politie heeft donderdagavond omstreeks 20.15 uur op de Besterdring een 36-jarige Tilburger aangehouden die verdacht wordt van het bedreigen en mishandelen van zijn 35 jarige vriendin. Zij had op 12 mei jl. aangifte gedaan bij de politie. Zij was zo verklaarde zij met gebalde vuist in haar gezicht geslagen. Ook zou hij haar bedreigd hebben met een pistool. De officier van justitie gaf toestemming om de verdachte buiten heterdaad aan te houden. Agenten zagen op de Besterdring de auto van de verdachte rijden. Zij wisten vanuit de briefing dat hij aangehouden kon worden. Opvallend was dat de vriendin die aangifte gedaan had naast hem in de auto zat. Volgens de verdachte was het weer goed tussen hen en wilde zijn vriendin de aangifte weer intrekken. Er is geen vuurwapen aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in. De verdachte is in verzekering gesteld.

Auteur: Willem van Hooijdonk