Gemeente Beek


Rekenkamercommissie Beek

Rekenkamercommissie Beek geeft handvaten voor betere verantwoording richting gemeenteraad.

Beek, 30 mei 2008

Vandaag, 30 mei 2008, heeft de Rekenkamercommissie Beek haar eerste rapport uitgebracht aan de Raad van de gemeente Beek en aangeboden aan de voorzitter van de Raad, Burgemeester Cremers. Het eerste onderzoek van de Rekenkamercommissie heeft betrekking op de inhuur van externe adviseurs door de gemeente Beek. De conclusies en aanbevelingen uit het rapport geven het college handvaten om de verantwoording richting de raad met betrekking tot de inhuur van externe adviseurs te verbeteren.

Rekenkamercommissie Beek geeft handvaten voor betere verantwoording richting gemeenteraad.

Een gemeente is op basis van regelgeving maar ook op basis van de beschikbare interne capaciteit en deskundigheid, genoodzaakt om in voorkomende gevallen externe adviseurs in te schakelen bij bepaalde projecten of vraagstukken. Hoewel er niet direct een specifieke aanleiding was, heeft de raad van de gemeente Beek de Rekenkamercommissie verzocht de inhuur van externe adviseurs over de periode 2003-2006 te onderzoeken. De gemeente Beek heeft in de door de Rekenkamercommissie onderzochte periode 127 keer externe adviseurs ingehuurd. Het gaat hierbij om adviesopdrachten variërend van 300,- tot 50.000,- per opdracht, waarbij het overgrote deel, 90%, onder de 25.000,- per opdracht ligt.

De Rekenkamercommissie heeft 20 externe adviesopdrachten nader bekeken die betrekking hadden op zes projecten of beleidsvraagstukken. De Rekenkamercommissie komt hierbij tot de conclusie dat de verantwoording richting de Raad van de gemeente over de inhuur van de externe adviseurs kan verbeteren en doet daarvoor ook concrete voorstellen. De gemeente is hierbij wel, in afwijking van een conclusie van de Rekenkamercommissie, van oordeel is dat de ingehuurde adviezen aan de verwachtingen hebben voldaan.

Het college zal bij toekomstige adviesopdrachten rekening houden met de door de Rekenkamercommissie geformuleerde conclusies en aanbevelingen. In het kader van het terugdringen van interne regelingen zullen de aangedragen suggesties echter niet bij alle opdrachten worden gehanteerd. Met name bij de opdrachten onder de 25.000,- leiden deze immers tot meer bureaucratie zonder dat in de praktijk is gebleken dat de verantwoording richting de Raad van de gemeente in gebreke is gebleven. Bij opdrachten groter dan 25.000,- zullen de voorstellen tot verbetering van de Rekenkamercommissie als richtsnoer worden gehanteerd.

Ook de aanbeveling van de Rekenkamercommissie om de samenwerking met de andere gemeenten in Zuid-Limburg op het gebied van de inhuur van gespecialiseerde gemeentelijke medewerkers en het delen van adviezen spreekt de gemeente aan. Hoewel de gemeente Beek hiervan reeds gebruik maakt, is een verruiming van de toepassing van deze mogelijkheden een reële mogelijkheid om de kosten verbonden aan het inwinnen van extern advies terug te dringen.