Gemeente Den Haag

Raad bespreekt voorjaarsnota en vraagt aandacht voor continuering ID-banen

Op donderdag 29 mei vergaderde de gemeenteraad over de zogenaamde voorjaarsnota 2008. Alle raadsfracties gaven aan wat hun wensen zijn voor de besteding van het incidentele begrotingsoverschot van 190,1 miljoen. In een langdurige vergadering besprak de raad de 25 moties die waren ingediend door verschillende fracties.

ID-banen
Voorafgaand aan de bespreking van de voorjaarsnota spraken 13 Hagenaars in. Zij pleitten voor meer aandacht en financiële steun voor verschillende doelen. Het behoud van de ID-banen kreeg bij de insprekers de meeste aandacht. De raad deelde deze zorgen over de ID-banen en stemde daarom unaniem in met een motie van PvdA, VVD en GroenLinks. Hiermee stemde de raad in om onder meer voor IDers van zestig jaar en ouder een ruimhartig sociaal plan mogelijk te maken en om werkgevers te stimuleren hun bijdrage te leveren.

Jongeren
Ook andere wensen van raadsfracties passeerden de revue. Zo vroeg de VVD-fractie meer aandacht voor de wensen van jongeren in Den Haag. Zij dienden hiervoor een motie in om het horeca aanbod voor 14 tot18-jarigen te verbeteren en het aanleg van speelplekken te bevorderen. De gehele raad stemde in met deze motie.

Duurzaamheid
Een motie die ook op de steun van de hele raad kon rekenen was een motie van GroenLinks, PvdA, Haagse Stadspartij en VVD. Zij vroegen meer aandacht voor duurzaamheid en groen in de stad. Zij stellen voor om duurzaamheid op te nemen als vierde thema naast de themas Krachtwijken, Sociale agenda en Grote projecten. Ook het herplanten van bomen krijgt daarmee een impuls. Ook de motie van de Islam Democraten over het stimuleren van vrijwilligerswerk onder migranten kreeg steun van de raad.

Aangehouden en verworpen motie
De CDA-fractie vroeg in verschillende moties aandacht voor jongeren, wonen en cultuur. Deze moties kregen niet de steun van de raad. De CDA-fractie houdt een motie aan over cultuur die zij in een latere raadsvergadering wil indienen.

De vijf moties die de SP-fractie indiende, werden door het college ontraden. SP hield alle moties aan om in latere vergaderingen in te dienen. Zo wilde zij inzicht in het kappen van bomen en een meldpunt voor klachten over de WMO. ChristenUnie-SGP wilde in haar moties meer aandacht voor het fractiebudget en de vrijwilligersnota WMO. Deze moties werden niet gesteund door de raad. Solidair Nederland wilde een startersfonds, maar het college vond dat dit al verwerkt was in de plannen voor de krachtwijken. Ook werden alle moties van de Politieke Partij Scheveningen verworpen. Zij vroegen om een algehele lastenverlichting voor iedereen en onder meer de opheffing van de toeristenbelasting.

Debat
In verschillende debatten lieten fracties ook weten wat voor hun partij belangrijk is om in de komende budgetperiode aandacht aan te besteden. Zo vroeg D66 om betere inspraakprocedures en betere individuele vrijheden. De VVD-fractie liet weten waarde te hechten aan sociale cohesie en een hardere optreden bij dreigingen op de vrijheid van meningsuiting. De Haagse Stadspartij vroeg meer aandacht voor de stimulering van cultuur en een algehele lastenverlichting voor de burger.

De raad neemt de voorjaarsnota ter kennisneming aan.

Een samenvatting van deze raadsvergadering is te zien op Den Haag TV en politiek.residentie.net vanaf maandag 2 juni 13.00 uur.