Sociaal-Economische Raad

30 mei 2008

Persfotograaf Dirk Hol (44) is sinds het najaarsoverleg van 2003 min of meer de hoffotograaf van het maandblad van de Sociaal-Economische Raad, het SER-bulletin. In dat jaar maakte hij door het gewapende glas van een deur in de SER-hal een foto van de kopstukken van de sociale partners die in de wandelgangen stonden te praten tijdens een van de vele schorsingen. De foto, die de zenuwachtige spanning rond het overleg op een uiterst treffende wijze weergaf, belandde op de voorpagina van het Financieele Dagblad, waarna de redactie van het SER-bulletin Hol uitnodigde om foto's te komen maken. Vervolgens legde hij vrijwel alle hoogte- en dieptepunten vast die in de afgelopen vijf jaar bij de SER en de Stichting van de Arbeid plaatsvonden. Dirk Hol studeerde bedrijfsrecht in Leiden, maar maakte die opleiding niet af. Zijn eerste serieuze camera smokkelde hij Ahoy binnen om stiekem foto's te maken van concerten. Momenteel werkt hij voor fotopersbureau WFA dat aan alle grote dagbladen levert. Andere opdrachtgevers zijn het CDA, maar ook bedrijven als Unilever en Shell.

Hol probeert spontaniteit en emotie in zijn werk vast te leggen. Er moet iets gebeuren of staan te gebeuren. De spanning die hij zoekt, is er doorgaans niet op de officiële momenten die vaak worden aangekondigd als hét fotomoment, maar wel net daarvoor of daarna. Net als alle andere fotografen die digitaal werken, maakt hij van elke opdracht een hele serie foto's in de hoop dat dat ene bijzondere moment er steeds weer tussen zit. Die manier van werken zorgt er ook voor dat slechts een klein deel van zijn foto's daadwerkelijk gepubliceerd wordt.

Bij vrijwel al zijn SER-opdrachten gaat het om mensen. Vaak zijn dat de hoofdrolspelers in de Nederlandse overlegeconomie: de Agnessen Jongerius, Bernarden Wientjes, de Alexanders Rinnooy Kan. Zij zijn de hoeder van de typische manier waarop werkgevers en werknemers in Nederland met elkaar omgaan en die buiten onze landsgrenzen nog steeds bekend staat als het poldermodel. Deze polderpeople staan dan ook centraal in deze expositie waaraan Hol ongeveer een half jaar heeft gewerkt. Van de kunstcommissie van de SER kreeg hij eind 2007 het verzoek om voor deze zomerexpositie bij elke opdracht een aantal extra foto's te maken die zich zouden lenen voor deze tentoonstelling.

De expositie is te bezoeken tijdens kantooruren. Aangeraden wordt van tevoren te informeren of er toegang is tot de expositieruimte (070 3499499). Adres: Bezuidenhoutseweg 60, Den Haag.