Gen-Probe brengt APTIMA(R) HPV-test op de markt in Europa

30/05/2008 14:04

Porter Novelli

Gen-Probe brengt CE-gemarkeerde APTIMA(R) HPV-test op de markt in Europa voor

detectie van Humaan Papillomavirus

SAN DIEGO, CA, 27 mei 08 - Gen-Probe Incorporated (NASDAQ: GPRO) heeft vandaag bekend gemaakt dat het bedrijf zijn APTIMA(R) HPV-test, een uiterst specifieke moleculaire diagnostische test voor het detecteren van virusstammen met een hoog risico van het humaan papillomavirus (HPV), wat baarmoederhalskanker veroorzaakt, op de markt heeft gebracht in Europa. De APTIMA HPV-test is voorzien van het CE-keurmerk en is momenteel te koop in 13 EU-landen.

"Het CE-keurmerk en het op de markt brengen van onze APTIMA HPV-test in Europa zijn een weerspiegeling van de inspanningen van Gen-Probe voor het ontwikkelen van nieuwe en nauwkeuriger moleculaire diagnostische testen voor het detecteren van levensbedreigende infectieziekten, zoals baarmoederhalskanker", aldus Carl Hull, president en chief operating officer bij Gen-Probe. "Bovendien zijn we hoopvol dat onze HPV-test na verloop van tijd een belangrijke stimulans zal zijn voor financiële groei op de lange termijn voor zowel onze huidige als onze toekomstige platformen voor geautomatiseerde instrumenten."

De APTIMA HPV-test is een versterkte nucleïnezuurtest die 14 hoge-risico HPV-typen detecteert die worden geassocieerd met baarmoederhalskanker. De test detecteert met name twee boodschapper-RNA's (messenger RNA = mRNA), namelijk E6 en E7, die in hogere mate worden aangemaakt wanneer HPV-infecties zich tot baarmoederhalskanker ontwikkelen. Gen-Probe is van mening dat het gericht op zoek gaan naar deze mRNA's ervoor zorgt dat vrouwen die een hoger risico lopen op het ontwikkelen of hebben van baarmoederhalskanker nauwkeuriger kunnen worden geïdentificeerd dan met concurrerende tests die zich richten op HPV DNA. Het detecteren van HPV DNA identificeert vrouwen die zijn geïnfecteerd, maar HPV-infecties komen regelmatig voor en kunnen verdwijnen zonder baarmoederhalskanker te veroorzaken.

"Door gericht op zoek te gaan naar twee HPV-genen die worden geassocieerd met de ontwikkeling tot baarmoederhalskanker, kan de APTIMA HPV-test de specificiteit van kankerdetectie vergroten", aldus professor Jack Cuzick, hoogleraar in de Epidemiologie bij het Cancer Research UK Centre for Epidemiology, Mathematics and Statistics. Professor Cuzick leidt het "Predictors"-onderzoek onder 953 vrouwen, waarbij een directe vergelijking wordt gemaakt tussen verschillende HPV-testen. "Betere specificiteit - wat minder foutpositieve resultaten betekent - is belangrijk, omdat vrouwen op deze manier niet worden overgeleverd aan de angst en kosten van onnodige medische procedures." Gegevens van het Predictors-onderzoek werden door prof. Cuzick en andere onafhankelijke Europese onderzoekers gepresenteerd tijdens het 24e Internationale Papillomavirus Congres en Klinische Workshop in november 2007.

De APTIMA HPV-test is ontworpen om te worden uitgevoerd met Gen-Probe's volledig geautomatiseerde TIGRIS(R)-instrumentsysteem met een grote verwerkingssnelheid en met het eigen semiautomatische DTS(R)-instrumentplatform, en zal naar verwachting in de toekomst kunnen worden uitgevoerd met het eigen volledig geautomatiseerde instrument voor kleine en middelgrote laboratoria.

De APTIMA HPV-test wordt geproduceerd door de dochteronderneming van Gen-Probe, Molecular Light Technology, in Cardiff, Wales.

De APTIMA HPV-test wordt in de Verenigde Staten gebruikt bij klinische testen en is nog niet goedgekeurd voor het in de handel brengen door de Amerikaanse Food and Drug Administration.





http://www.gen-probe.com/