Gemeente Hellevoetsluis


Locatie gasfabriek Hellevoetsluis ter sprake in Tweede Kamer`

Op woendag 28 mei jl. hebben de Tweede Kamerleden Boelhouwer en Depla de situatie rondom de locatie van de voormalige gasfabriek in Hellevoetsluis ter sprake gebracht door het stellen van schriftelijke vragen aan de Minister van Verkeer en Waterstaat.

De onderhandelingen tussen de rijksoverheid en de gemeente Hellevoetsluis over de aankoop van die gronden lopen al enige tijd erg stroef. Dit heeft met name te maken over de kosten van de bodemsanering die daar eerst plaats moet vinden alvorens men met de ontwikkeling van het gebied Veerhaven (waar de locatie gasfabriek deel van uit maakt) verder kan. Het Ministerie stelt zich als huidige eigenaar van de gronden op het standpunt dat zij geen financiële medewerking hoeven te verlenen aan duurzame sanering van de gronden.

De Kamerleden Boelhouwer en Depla wezen de minister op de voorbeeldrol van de rijksoverheid als het gaat om het aanpakken van bodemverontreiniging en vroegen zich af of dit niet in strijd was met de gedragsregels voor het omgaan met bodemverontreiniging bij staatseigendommen. Zij drongen aan om op korte termijn een vervolgoverleg met de gemeente Hellevoetsluis te entameren op basis van het aanbod van de gemeente. Dit aanbod houdt in dat de gemeente Hellevoetsluis heeft aangegeven dat zij bereid is de forse extra kosten via planontwikkeling voor haar rekening te willen cq kunnen nemen die nodig zijn voor een toekomstige woonbestemming, mits het ministerie bereid is de kosten te dragen die noodzakelijk zijn voor een sanering voor gebruik als bedrijfsbestemming.

05/30/2008