'Duurzame productie levert Suriname méér op'

30/05/2008 14:12

ICCO

Suriname kan veel meer inkomsten uit het oerwoud halen als het land kleinschalige, duurzame productie stimuleert. Dat zei de ICCO-directeur Jack van Ham vandaag in zijn toespraak op een congres over duurzame ontwikkeling, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Suriname bestaat grotendeels uit Amazone-oerwoud. Volgens Van Ham ontleent het land weinig inkomsten aan de exploitatie van het oerwoud door buitenlandse partijen. Kleinschalige, duurzame productie van hout, bosvruchten en andere bosproducten door de lokale bevolking heeft het land veel te bieden, aldus Van Ham.

'Er zijn genoeg manieren voor productie die géén roofbouw plegen op het bos. Zoals de wijze waarop marronvrouwen acai-vruchten plukken en verwerken tot sap. Een booming product, mét potentie voor de export. Hoe meer grondstoffen in Suriname zelf geproduceerd, verwerkt en verhandeld worden, hoe groter de voordelen voor de lokale bevolking en voor het land als geheel.' De ICCO-directeur wees ook op de 'zeer grote milieubedreiging', gevormd door niet-duurzame grootschalige houtkap en mijnbouw die in Suriname veel voorkomt.

Startsein

Het congres over duurzame ontwikkeling vindt plaats op 29 en 30 mei in Paramaribo. De Surinaamse president verzorgde de openingstoespraak. Aanwezig zijn onder anderen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de politiek en ontwikkelingsorganisaties, waaronder ICCO. ICCO is een interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie die onder meer in Suriname lokale ontwikkelingsorganisaties steunt.

Lokale producenten krijgen tijdens het congres de kans hun duurzaam geproduceerde artikelen te tonen. Organisator Stichting d'ONS wil met het congres aandacht vragen voor de mogelijkheden van duurzame ontwikkeling. Ook geeft zij het startsein voor de opbouw van een Nederlands-Surinaams netwerk van driehonderd ondernemers die kennis en ervaring willen uitwisselen op het gebied van duurzame ontwikkeling.





http://www.icco.nl