Vernieuwingen binnen Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)

30/05/2008 14:15

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Vanaf 1 juni treedt een aantal veranderingen op binnen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Zo krijgt de NMa een nieuwe directie Mededinging, die ontstaat uit de samenvoeging van de directies Concurrentietoezicht en Concentratiecontrole. Tevens wordt de naam van een sectorspecifieke toezichthouder binnen de NMa, de Directie Toezicht Energie (DTe), gewijzigd in Energiekamer.

Nieuwe directie Mededinging

Door een bundeling van de kennis van de verschillende markten vanuit het concurrentie- en fusietoezicht kan de NMa haar taken als toezichthouder beter vervullen in de toekomst. Het samenvoegen van de twee directies biedt belangrijke voordelen. Zo is er voor concurrentiezaken en fusiezaken nog maar één aanspreekpunt voor externe partijen zoals bedrijven en advocaten, in plaats van de huidige twee ''loketten''. Ook vindt er binnen de nieuwe directie een gezamenlijke kennis(opbouw) plaats van de sectoren en wordt zodoende een verdieping gerealiseerd van de marktkennis binnen de NMa. Deze nieuwe opzet biedt meer flexibiliteit bij hoge en lage aantallen concentratiezaken.

De belangrijkste taken van de nieuwe directie Mededinging zijn het bestrijden van kartelvorming, het bestrijden van het misbruik van economische machtsposities en het toetsen van fusies en overnames. De Raad van Bestuur van de NMa heeft Gerard Bakker, voorheen directeur Concurrentietoezicht, benoemd tot directeur van de nieuwe directie. "Onze opdracht is om markten goed te laten werken", aldus Bakker. "We zullen dan ook alle mogelijkheden benutten om eerlijke concurrentie te stimuleren en zo een bijdrage leveren aan de consumentenwelvaart in Nederland."

De nieuwe directie Mededinging heeft vijf sectorale clusters: 1) Zorg, 2) Agri, Industrie en Bouw, 3) Netwerksectoren en Media, 4) Financiële en zakelijke dienstverlening en 5) Handel, Diensten en Transport. Daarnaast bestaat de directie uit een cluster Recherche en Inlichtingen en een cluster Mededingingsexpertise. Met deze opzet kan de directie Mededinging slagvaardig reageren op ontwikkelingen in de economie en tegelijkertijd bestaande kennis en expertise van de verschillende sectoren en markten optimaal benutten.

Directie Toezicht Energie wordt Energiekamer

De NMa heeft tevens besloten om per 1 juni 2008 de naam Directie Toezicht Energie (DTe) te veranderen in Energiekamer. Dit besluit is formeel door de Minister van Economische Zaken bekrachtigd met een aanpassing van de mandaatregeling. Directeur Energiekamer, Peter Plug is enthousiast over de naamsverandering: "Zo trekken we één lijn over de benaming van het sectorspecifieke toezicht, kijk maar naar de Vervoerkamer, ook onderdeel van de NMa. Tevens wordt het direct duidelijk voor de consument dat we ons op energie richten. Bovendien communiceer je met Energiekamer meteen dat je onderdeel bent van een groter geheel, namelijk de NMa. Aan de bevoegdheden en verantwoordelijkheden verandert uiteraard niets."

De Energiekamer houdt toezicht op de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De Energiekamer heeft tot taak om vanuit haar toezichthoudende rol de energiemarkten zo effectief mogelijk te laten werken. Binnen de energiesector betekent dit onder meer dat de toegang tot de transportnetten moet worden gewaarborgd, dat er voldoende transparantie bestaat en dat de consumentenbelangen worden geborgd.

Bovendien besteedt de Energiekamer veel aandacht aan het verstrekken van praktische informatie over de rechten en plichten van de energieconsument via ConsuWijzer. ConsuWijzer is een samenwerkingsverband tussen de NMa, Consumentenautoriteit en OPTA.