Senternovem


30-05-2008 | Bestuurdersconferentie bodem: Van bodemmonsters naar bodemschatten

Begin 2008 stuurde minister Cramer van VROM een brief aan de Tweede Kamer over het bodemsaneringsbeleid. Ze kondigde daarin aan dat ze graag met provincies en gemeenten afspraken wilde maken over een aantal bodemthema's. Op 21 mei is tijdens de Bestuurdersconferentie bodem daarvoor een belangrijke eerste stap gezet.

20080530intentieverklaring

IPO, VNG en VROM hebben hier een intentieovereenkomst getekend waarin zowel een aantal proces- als inhoudelijke afspraken staan over de uitvoering van de bodemthema's uit de brief van de minister. De thema's die worden behandeld zijn:

1. Het gebruik van de ondergrond.

2. De gebiedsgerichte aanpak van grootschalige grondwaterverontreinigingen.

3. De aanpak van de zogenaamde spoedlocaties.

Tijdens de goed bezochte conferentie vond er onder leiding van de dagvoorzitter Jan Terlouw een geanimeerde discussie plaats over deze thema's. Bij het thema "Gebruik van de ondergrond" kreeg vooral de mogelijkheid om de bodem te gebruiken als energieleverancier veel aandacht. Daarbij kwamen ook nogal wat knelpunten boven tafel. De minister besloot daarop ter plekke om een Taskforce Warmte-Koude Opslag in het leven te roepen. Dit Taskforce moet er op korte termijn voor zorgen dat het Rijk, de provincies en de gemeenten grootschalig gebruik gaan maken van warmte-koude opslag.

De deelnemers aan de conferentie steunen het streven om de spoedlocaties, met name daar waar sprake is van gezondheidsrisico's voor de mens, met voorrang aan te pakken. Wel is gevraagd om een pragmatische aanpak voor zowel onderzoek als beheersing en sanering.

Het sluiten van de intentieovereenkomst is echter niet het eindpunt. Eind juni en begin juli vinden er vier regionale bodemconferenties plaats (zie de agenda). Hiervoor zijn medewerkers van de provincies, alle gemeenten en waterschappen uitgenodigd. Het doel van deze conferenties is om de intentieovereenkomst op lokaal en regionaal niveau te vertalen naar concrete acties en producten. Ook kan worden bekeken welke knelpunten en kansen zich daarbij voordoen. De resultaten van de regioconferenties vormen samen met de overeenkomst weer belangrijke input voor het convenant dat eind van het jaar wordt afgesloten tussen de diverse overheden.

Downloads

Intentieverklaring bodem
Oplegnotitie intentieverklaring Instelling Taskforce Warmte-Koude Opslag