Rechtbank Roermond


Inbewaringstelling Chinese asielzoeker rechtmatig

Roermond, 30 mei 2008 - De vreemdelingenkamer van de rechtbank 's Gravenhage, zittinghoudende te Roermond, is van oordeel dat de inbewaringstelling van een 25-jarige Chinese asielzoeker, rechtmatig is.

De Chinese asielzoeker maakt deel uit van de groep van 770 Chinezen, die tussen maart en april van dit jaar asiel in Ter Apel hebben aangevraagd. Bij brief van 6 mei 2008 heeft de staatssecretaris op grond van artikel 48 van de Vw 2000 een individuele aanwijzing gegeven aan de ambtenaren van de vreemdelingenpolitie. De aanwijzing houdt in dat de van deze groep deel uitmakende vreemdelingen, die eerder met de politie in aanraking zijn gekomen en antecedenten hebben dan wel vreemdelingen die zich eerder aan het toezicht hebben onttrokken, in bewaring dienen te worden gesteld.

De rechtbank is van oordeel dat de 25-jarige Chinees voldeed aan de aanwijzing van de staatssecretaris en er daarom een redelijk vermoeden van illegaal verblijf bestond en de staandehouding niet onrechtmatig is. Voorts is de rechtbank van oordeel dat voor ongedocumenteerde Chinese vreemdelingen zicht op uitzetting niet ontbreekt, zolang niet is aangetoond dat voldoende pogingen zijn ondernomen om een reis- dan wel identiteitsdocument te verkrijgen en ook overigens geen hem persoonlijk betreffende concrete feiten en omstandigheden zijn gesteld waardoor hij aannemelijk heeft gemaakt dat in zijn individuele geval geen reëel zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn bestaat.

LJ Nummer

BD2843

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 30 mei 2008 Naar boven