Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Geslaagde Leo van der Kar stage in Spanje krijgt vervolg

Eind 2007 kende NOC*NSF aan de toenmalige Nederlandse jeugdkampioenen Christov Klein en Robin van Kampen een Leo van der Kar trainingsstage toe. Onder begeleiding van Daan Brandenburg mochten zij een kleine week trainen met grootmeester Arthur Kogan in het Spaanse Tarragona.

In mei van dit jaar was het dan eindelijk zover. Kort na de Nederlandse jeugdkampioenschappen reisde het drietal af naar Spanje. Terwijl in Nederland de zon scheen maakten zij lange trainingsdagen in een regenachtig Tarragona. Echt schaakweer dus!

De eerste dagen van de stage stonden in het teken van kennisoverdracht. Als exponent van de 'Russische schaakschool' behandelde Kogan diverse algemene thema's. In de dagen erna was er meer ruimte voor het oplossen van opgaven en het werken aan tactiek. Eenvoudig was dat niet altijd.

Neem het onderstaande voorbeeld. Hier werden Robin en Christov aan het werk gezet. Bereken hoe wit de aanval verder voert.

18. Dh4 Te8 19. Pf5!! gxf5 20. exf5 exf5
20. .. Lb7 21. f6 Lxh1 22. Ld3!en wint.
21. Pd5 Dd8
21. .. Dc6 22. Ld4.
22. Ld4 Te5
22. .. Pe5 23. Lb6 en wit wint.
23. Lxe5
23. Dh7+ Kf8 24. Dh8+ Lxh8 25. Txh8+ Kg7 26.Txd8 kan ook. 23. .. dxe5 24. Pf6+!
Of 24. Dh7+ Kf8 25. Dh8+.
24. .. Kf8 25. Dh8+!
Ook winnend is 25. Ph5.
25. .. Lxh8 26. Txh8+ Kg7 27. Txd8 Pxf6 28. gxf6+ Kxf6 29. Te8, 1-0

De grootmeester toonde zich enthousiast over het werk met de Nederlandse talenten, maar gaf ook duidelijk aanwijzingen voor hoe er thuis getraind moest worden. Meer trainingsuren maken was een duidelijke opdracht, en dat past helemaal in de herstructurering van het talentontwikkelingsprogramma zoals dat door de KNSB onlangs is ingezet.

Ook NOC*NSF was tevreden over de stage zoals die door de KNSB is opgezet. Omdat er nog wat ruimte zat in het ons ter beschikking gestelde budget zal Kogan in het najaar naar Nederland komen om middels een aantal terugkomdagen de progressie te testen. Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagde Leo van der Kar stage die nog niet ten einde is!
Jeroen Bosch

---

Kampioenen Smeets de Pruijssers spelen rapidmatch op 15 juni

Nederlands kampioen grootmeester Jan Smeets (23) en de Apeldoornse Nederlands jeugdkampioen IM Roeland Pruijssers (18) spelen op zondag 15 juni een match over vier rapidpartijen. Dit gebeurt in de achterzaal 'het kerkje' van Artcafé Samsam aan de Van Kinsbergenstraat 17 in Apeldoorn.

Vanaf 12.00 uur worden vier rapidpartijen gespeeld van 25 minuten bedenktijd per persoon. De match wordt live uitgezonden via internet op www.sbsa.nl. De partijen zijn nadien via deze site te downloaden.

Jan Smeets

Gelijktijdig is er publieksuitleg door internationaal meester Merijn van Delft op een demonstratiebord, voor in het café. Merijn van Delft is teamgenoot van Roeland Pruijssers in het Meesterklasseteam van Homburg Apeldoorn en was diens coach tijdens het NK jeugd in Venlo waar Pruijssers 3 mei zijn titel haalde. Publiek kan in het zaaltje de partijen bekijken.

Roeland Pruijssers

Na 15.15 uur geven de twee spelers zelf ook toelichting op een demonstratiebord.
Vanaf 16.00 uur is er een gitaarsessie in Samsam. Schakers kunnen dan nog een uurtje snelschaken. De toegang tot het evenement is gratis. De kampioenenmatch is een initiatief van Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn (SBSA) en communicatiebureau KVDC.

---

Muconsult Apeldoorns rapidkampioenschap op zaterdag 14 juni

Op zaterdag 14 juni wordt in Apeldoorn het MuConsult Apeldoorns rapidkampioenschap gespeeld. Dit rapidtoernooi wordt georganiseerd door de Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn en vindt plaats in het Denksportcentrum van Apeldoorn.
Dit toernooi is van oudsher goed bezet en kent sterke winnaars als de grootmeesters Arthur Joesoepv en Alexander Kabatianski. Dit jaar is Nederlands jeugdkampioen Roeland Pruijssers een van de favorieten.

Informatie over dit toernooi is te vinden op de website van de SBSA. Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door sponsor MuConsult.
---