Provincie Utrecht

Inwoners denken VERDER over mobiliteit in Midden-Nederland

30-5-2008 -

Gezamenlijk Persbericht

De brede publieke oproep van mobiliteitsplatform VERDER om mee te denken over oplossingen voor het fileprobleem in Midden-Nederland heeft ruim 300 ideeën opgeleverd. Meer dan een derde deel van de aangedragen suggesties is bruikbaar, zo blijkt uit een eerste beoordeling door het programmabureau.

Nadat de oproep om mee te denken op 4 april werd afgesloten, is het programmabureau VERDER met hulp van het Inspraakpunt aan de slag gegaan met het uiteenrafelen en clusteren van de ideeën. Op 24 april heeft een groep van elf deskundigen zich per onderwerp over de ideeën gebogen. Dit zijn de deskundigen die bezig zijn met het samenstellen van een lijst met mogelijke maatregelen die de bereikbaarheid van Midden-Nederland in 2020 moeten waarborgen. Aan het eind van de beoordelingsdag hebben twee (onafhankelijke) experts zich bij de groep gevoegd. De deskundigen hebben de resultaten aan hen gepresenteerd. Dit heeft in sommige gevallen tot een nieuwe beoordeling geleid.

Resultaten
Uiteindelijk is ongeveer 35% van de ideeën positief beoordeeld en op de lijst van mogelijke maatregelen gezet. De positief beoordeelde ideeën zijn goed verspreid over de verschillende vervoersvormen: openbaar vervoer, fiets, auto en mobiliteitsmanagement.

Voorbeelden van ideeën die een positieve beoordeling hebben gekregen zijn:

* Betere fietsverbindingen met kortere wachttijden bij verkeerslichten;

* Nieuw treinverbinding tussen Utrecht en Breda;
* Invoeren van leenfietsen;

* Invoeren 80 km/h op (delen van) de ring van Utrecht;
* OV-chipkaart bonusplan; geef mensen die het OV gebruiken met de OV-chipkaart een bonus als men de maandelijkse reiskosten die men van de werkgever ontvangt rechtstreeks op de OV-chipkaart boekt door de werkgever. De bonus wordt bepaald door de filedruk tussen de postcodes wonen en werken, hoe hoger de filedruk hoe hoger de bonus is die men ontvangt als men het OV gebruikt;
* Betaald parkeren voor forenzen in de gehele stad zodat deze eerder OV of fiets nemen of thuis werken. Voor bewoners lager parkeertarief;

* Als je 70 bent optie om rijbewijs in te ruilen voor gratis OV kaart;

Sommige ludieke ideeën zijn niet meegenomen zoals het verplicht stellen van de helm in de auto.

Iedereen die een idee heeft ingebracht, ontvangt in de laatste week van mei een e-mail met de beoordeling van zijn idee en een individuele toelichting. VERDER onderzoekt de komende maanden welke maatregelen van deze lijst ook daadwerkelijk in de maatregelpakketten voor de Ring rondom Utrecht en de Driehoek A1/A27/A28 worden opgenomen. De ideeën uit de oproep worden overigens op dezelfde manier getoetst als de maatregelen uit de Pakketstudies. Het Utrechts Verkeer- en Vervoerberaad (UVVB) neemt hier aan het eind van 2008 een beslissing over. De inzenders van wie het idee nu een positieve beoordeling heeft gekregen, ontvangen daar weer een persoonlijk bericht over.

VERDER, Mobiliteit in Midden-Nederland werkt aan de doorstroming en bereikbaarheid van de regio Midden-Nederland, nu en in de toekomst. Samenwerken is van belang, aangezien het verkeer niet ophoudt bij stads- en provinciegrenzen. De deelnemers van VERDER zijn: provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, de gewesten Eemland en Gooi- en Vechtstreek en de gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht.

Of ga voor een overzicht van inzendingen naar: Ik ga verder

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196