Stichting Natuur en Milieu

Effecten onvoorspelbaar

30 mei 2008 - Stichting Natuur en Milieu vindt het onverstandig om nu al te besluiten om de aanschafbelasting op nieuwe autos (bpm) helemaal af te schaffen. Niemand weet wat de effecten hiervan zijn. De kans is groot dat mensen grotere onzuinigere autos kopen omdat die veel goedkoper worden. Afschaffing van de bpm is dan slecht voor het milieu.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: Het is veel verstandiger om eerst een klein deel van de bpm af te schaffen en te kijken wat in de praktijk de effecten zijn. Pas dan kun je besluiten om de bpm eventueel verder af te bouwen.

Natuur en Milieu denkt dat de positieve effecten van de kilometerprijs (minder autoverkeer) wor-den overschat en de toename van het wagenpark onderschat. Het totale effect van volledige af-schaffing van de BPM kan dan onbedoeld zeer nadelig voor het milieu uitpakken. Juist omdat geen enkel model het uiteindelijk gedrag van de autorijder kan voorspellen, is het goed om nog een mogelijkheid te hebben om de aanschaf van autos bij te kunnen sturen als dat nodig mocht zijn. In 2015 is daar meer zicht op dan op dit moment.

Wel vindt Natuur en Milieu het een goed idee dat de aanschafbelasting wordt omgezet in een mili-eubelasting voor de uitstoot van CO2, fijnstof en NO (stikstofoxide). Het is immers logisch dat schonere en zuinigere autos goedkoper worden dan vieze autos.

Zie ook:
Hoe groen zijn de belastingplannen?

Publicatiedatum: 30-05-2008