Vlaamse Overheid

in het vooruitzicht

Honderden jobs veiliggesteld, nieuwe jobs in het vooruitzicht

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 30 mei 2008

NV Catala en Pfizer Animal Health verkrijgen rechtszekerheid.

Op voorstel van de Viceminister-president en Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse Regering na advies van de Raad van State, vandaag twee Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (GRUP's) definitief vastgesteld. Hierdoor krijgen twee grote bedrijven die geheel of gedeeltelijk zonevreemd waren gelegen, bestaans- en rechtszekerheid. Aan de betreffende bedrijven wordt ook de mogelijkheid geboden om in de toekomst hun activiteiten uit te breiden.


1) GRUP Weiveld N-O - Zaventem (Pfizer Animal Health)

De bestaande bedrijvenzone Weiveld in Zaventem - nabij de luchthaven
- is een regionale bedrijvenzone die vermoedelijk deel zal uitmaken van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel. Het bedrijf Pfizer Animal Health is gelegen aan de rand van deze bedrijvenzone. Volgens het gewestplan was het bedrijf gelegen in de bufferzone omheen de zone voor ambachtelijke bedrijven en kmo's.

Gezien het belang van dit gebied bij de toekomstige afbakening van het stedelijk gebied rond Brussel word meteen de hele zone van 28,2 ha - dus niet enkel de site waarop Pfizer Animal Health is gevestigd - herbestemd tot gemengd regionaal bedrijventerrein, met een nieuwe en grotere bufferzone richting achterliggend woongebied.


2) GRUP Catala - Drogenbos/Sint Pieters Leeuw

Net als bij Weiveld zal ook het industrieterrein aan de Stallestraat - nabij grote infrastructuren als de Zenne, het kanaal Brussel-Charleroi, spoorlijn 96 en de A7 - deel uitmaken van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel. Het bedrijf NV Catala - producent van golfkarton met Belgische en buitenlandse filialen met 275 werknemers in dienst - is momenteel het enige bedrijf dat zich op de westoever van de Zenne bevindt en is deels in industriezone, deels in natuurgebied gelegen.

Gezien dit gebied bepalend zal zijn bij de afbakening van het stedelijk gebied rond Brussel, wordt de bedrijvenzone (18,51ha) herbestemd tot gemengd regionaal bedrijventerrein. Het GRUP maakt een uitbreiding van het bedrijf langs de zuidkant mogelijk. Daartegenover staat dat in het GRUP bepalingen werden opgenomen die een betere en meer weloverwogen buffering tov het aansluitende VEN-gebied opleggen en het zicht vanop de A7 op de bedrijfssite afschermen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be