Vlaamse Overheid

begrotingscontrole 2008 af: invulling voor 55,3 miljoen euro aan sociale maatregelen

Vlaamse Regering rondt 2de begrotingscontrole 2008 af: invulling voor 55,3 miljoen euro aan sociale maatregelen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 30 mei 2008

Op voorstel van Vlaams Viceminister-president en Vlaams minister van Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse Regering vandaag haar 2^de begrotingscontrole voor 2008 afgerond. Na de eerste begrotingscontrole, die voornamelijk invulling gaf aan het fiscaal pact tussen de Vlaamse Regering en de lokale overheden, is deze 2^de begrotingscontrole eerder technisch van aard. Tevens geeft de Vlaamse Regering inhoudelijke invulling aan de reeds geprovisioneerde enveloppe.

"De uitvoering van de begroting 2008 blijft volledig op koers. Maar we moeten waakzaam blijven, de internationale economische groeivertraging is van die aard dat we niet op onze twee oren mogen slapen. Meer dan ooit moet de Vlaamse Regering elke euro driemaal omdraaien alvorens hem uit te geven", stelt minister Dirk Van Mechelen.

"Met de beslissingen van vandaag behouden we de noodzakelijke conjunctuurprovisie en geven we concreet vorm aan een pakket sociale maatregelen. Iemand die zijn of haar toekomst vorm geeft door te studeren voor een diploma, zeker voor hen die een extra inspanning aan de dag leggen via het tweedekansonderwijs, mag niet stuiten op financiële drempels", duidt de minister het belang van extra budgettaire inspanning voor studietoelagen. "Verder versterken we vandaag de combinatie werken en gezinsleven, door een voldoende breed en betaalbaar aanbod inzake kinderopvang te garanderen", besluit de minister.

Verwerking laatst gekende parameters en verdelen indexprovisie

Deze begrotingscontrole verwerkt de laatste officieel gekende parameters en cijfers. Dit betekent dat de begroting 2008 nu rekening houdt met een stijging van 7,5 miljoen euro `samengevoegde en gedeelde' belastingen en een geschatte daling van 51,6 miljoen euro inzake gewestbelastingen.

Tevens wordt de conjunctuurprovisie ter waard van 161 miljoen euro aangehouden om mogelijke tegenvallende ontvangsten op te vangen. Hierdoor zou de economische groei tot 0,9% BBP kunnen terugvallen. De analisten gaan vandaag uit van een economische groei van 1,4% à 1,5%.

Langs de uitgavenkant werd de indexprovisie reeds gedeeltelijk verdeeld om de indexsprong van december 2007 en de herindexatie van de kredieten van 1,5% naar 2% op te vangen. Er rest nog 129 miljoen indexprovisie om ook de indexsprong van april 2008 budgettair te honoreren.

Inhoudelijke invulling van 55,3 miljoen euro (vanaf 2009) aan een pakket van sociale maatregelen

Tijdens de eerste begrotingscontrole werd er een provisie ingeschreven die nog verdere invulling diende te krijgen.

Er werd een inhoudelijk pakket sociale maatregelen uitgewerkt die in drie grote luiken kan opgedeeld worden.
1. 25 miljoen euro voor de uitbreiding van de studie- en schooltoelagen. Tevens zal de Vlaamse Regering een voorstel uitwerken dat ook studietoelagen voor het tweede kansenonderwijs zal mogelijk maken. Ook inzake kleuterparticipatie worden bijkomende inspanningen gedaan.

2. 5 miljoen euro voor maatregelen inzake bijzondere jeugdbijstand.
3. 25,3 miljoen euro voor het creëren van bijkomende plaatsen in de kinderopvang en de betaalbaarheid ervan te garanderen.


* 6 miljoen voor het creëren van ca. 6.000 bijkomende plaatsen in de privé-sector, door de combinatie van drie soorten maatregelen : financiële stimuli, het wegwerken van belemmerende regelgeving en de ondersteuning van initiatieven inzake kinderopvang. Zo wordt bijvoorbeeld een waarborgfonds gecreëerd ter ondersteuning van de opstart of uitbreiding van particuliere initiatieven.
* 14 miljoen (+ 3,5 mio heroriëntering) voor maatregelen die leiden naar een beter betaalbaar aanbod inzake kinderopvang.
* 5,3 miljoen voor een uitbreiding van het gesubsidieerde aanbod. Ook op die manier komen er dus betaalbare plaatsen extra.
* De Vlaamse dienstencheques voor kinderopvang worden bijgestuurd en omgevormd tot een werkbaar systeem.

Aanvulling fiscaal lokaal pact: overname provinciewegen

De regering besliste vandaag ook om een overleg op te starten met de Vlaamse provincies met het oog op de overdracht van de provinciewegen van lokaal belang. De Vlaamse Regering wil een schuldovername doen van maximaal 20,5 miljoen euro. In ruil moeten de Vlaamse provincies de provinciale wegen van lokaal belang in een tijdspanne van 3 jaar in goede staat brengen. Deze wegen worden dan aan de lokale overheden aangeboden. Indien de lokale overheden deze overname weigeren, zal het Vlaams gewest ze overnemen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be