Vlaamse Overheid

voor Welzijn en Gezin

Extra investering van 33,8 miljoen euro voor Welzijn en Gezin

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 30 mei 2008

Het begrotingsakkoord dat vandaag in de schoot van de Vlaamse Regering werd bereikt, betekent een extra investering van 33,8 miljoen euro in het beleidsdomein van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere. Er komt een bijkomende investering van 5 miljoen euro in de bijzondere jeugdbijstand. Tevens wordt 28,8 miljoen euro extra geïnvesteerd in de kinderopvang.

Een belangrijk aandeel hiervan gaat naar de uitbreiding van het aanbod. Voor bijkomende plaatsen in de gesubsidieerde kinderopvang wordt 5,3 miljoen euro voorzien, goed voor bijna 1000 bijkomende plaatsen. Voor uitbreiding in de zelfstandige sector wordt 3,05 miljoen euro voorzien, goed voor 5880 extra plaatsen. Via de inzet van opnieuw bijna 3 miljoen euro wordt de onkostenvergoeding voor de zelfstandige kinderdagverblijven voorzien.

Een tweede doelstelling is het verhogen van de betaalbaarheid van de kinderopvang in de zelfstandige kinderopvang. Via een oproep zal de zelfstandige kinderopvang in een systeem kunnen stappen waarin ook zij kinderopvang kunnen aanbieden voor een prijs die gelinkt is aan het inkomen. Hiervoor wordt 17,5 miljoen euro gereserveerd.

Ook de ondersteuning voor (startende) zelfstandige initiatiefnemers is een belangrijk thema in dit akkoord. Daarvoor ontvangt het Vlaams Agentschap voor Ondernemen (VLAO) 322.000 euro bovenop het startkapitaal voor een fonds voor financiële, pedagogische en kwalitatieve ondersteuning.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be