Gemeente Moerdijk


30-05-2008: Signaleringssysteem Zorg voor jeugd van start

Gedeputeerde Onno Hoes gaf maandag 26 mei 2008 tijdens de conferentie over de Centra voor Jeugd en Gezin op het provinciehuis in s Hertogenbosch het startsein voor het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd.

Met de ondertekening van het convenant Zorg voor Jeugd op 26 mei hebben de Brabantse gemeenten en de hulpverleningsinstellingen Bureau Jeugdzorg, instellingen voor de Jeugdgezondheidszorg en Maatschappelijk Werk afspraken gemaakt over de werkwijze met het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd. Hiermee kunnen problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar vroegtijdig worden gesignaleerd.

Eén regisseur
Het signaleringssysteem maakt duidelijk welke instellingen betrokken zijn bij een jeugdige en welke instelling de regie voert over de zorg als er meer instellingen betrokken zijn. Voortaan is er dus één regisseur per jeugdige. Het systeem wordt op 16 juni aanstaande in vrijwel heel Noord-Brabant ingevoerd. In de gemeente Helmond en de regio Peelland is Zorg voor Jeugd al eerder gestart; de regio Midden-Brabant volgt spoedig.

Gemeente Moerdijk
Ook wethouder Grootenboer heeft het convenant Zorg voor Jeugd voor de gemeente Moerdijk ondertekend. Vertegenwoordigers van de GGD West-Brabant en de thuiszorginstellingen hebben ook hun handtekening gezet. In de gemeente Moerdijk worden veel scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en andere instellingen die werken met jeugdigen per 16 juni aangesloten op het systeem. Dit betekent een belangrijke stap vooruit in het vroeg signaleren van problemen bij kinderen en een goede coördinatie van zorg. Zo moet worden voorkomen dat kinderen tussen wal en schip vallen.

Landelijke verwijsindex
Zorg voor Jeugd is bedoeld om snel en efficiënt informatie uit te wisselen. Dat is belangrijk, want in de keten van jeugdzorg werken veel instellingen samen die zich allemaal zeer verantwoordelijk voelen voor de problemen van of met jeugdigen. Een goede aanpak vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Het signaleringssysteem geeft alleen aan dat er zorgen zijn over een jeugdige en welke instellingen betrokken zijn bij een jeugdige. Het bevat geen enkele inhoudelijke informatie. Het systeem wordt later aangesloten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren (VIR), zodat signalen ook over de grenzen van de provincie heen kunnen worden uitgewisseld.