Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Bergen op Zoom (30/5)

BERGEN OP ZOOM, 30 mei 2008

Politie houdt man aan voor stalking

ROOSENDAAL: Een 26-jarige man uit Den Haag is vrijdagochtend rond 06.00 uur aangehouden. Hij wordt verdacht van het stalken van zijn ex-vriendin. De man is buiten heterdaad aangehouden.

Het slachtoffer, een 19 jarige Tilburger, heeft twee keer eerder aangifte gedaan. De Hagenees zou zijn vriendin stalken met vele telefoontjes en brieven per dag. De man is meegenomen naar het bureau en er is een verklaring opgenomen.

Over stalking
Er is sprake van stalking wanneer iemand frequent en doelbewust wordt lastiggevallen, met de bedoeling die persoon ergens toe te dwingen of bang te maken. De Nederlandse term voor stalking is belaging. Het kan relatief onschuldig beginnen, maar wanneer de belaging extremere vormen aanneemt, kan dat het leven van slachtoffers beheersen. De politie adviseert niet te lang te wachten met het melden van de belagingen.
Tevens is het raadzaam om goed bij te houden waar, wanneer en hoe de belaging plaats vindt en daarvan de politie op de hoogte te houden. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe groter de kans dat de stalker kan worden aangepakt.
Er zijn civielrechtelijke mogelijkheden voor een slachtoffer, zoals een straatverbod voor de belager. De politie kan ook een strafrechtelijk onderzoek doen. Een eerste stap daartoe is het opnemen van een aangifte. Zij kan ook een zogeheten normstellend gesprek met de stalker aangaan, waarin deze duidelijk wordt gemaakt dat zijn gedrag niet kan. De praktijk leert dat meer dan de helft van de stalkers na zon gesprek besluit te stoppen met het gedrag. De maximale celstraf voor stalking is drie jaar.

Man rijdt met auto met vals kentekenplaat

ROOSENDAAL: Een 18-jarige man uit Oudenbosch is op de Stok vrijdagochtend rond 03.30 uur aangehouden. Bij de politie kwam een melding binnen dat er een auto in het plantsoen zou staan. Agenten gingen ter plaatse en troffen de auto aan. Uit onderzoek bleek deze een valse kentekenplaat te hebben. Het chassisnummer wat op de auto zat hoorde bij een auto die volgens het systeem gesloopt was.Daarop is de auto in beslag genomen en de man aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de man geen geldig rijbewijs had.

Man aangehouden voor diefstal

ROOSENDAAL: Donderdagavond rond 18.45 uur is op de Oliemolen een 40-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats aangehouden. De man wordt verdacht van het stelen van goederen. De man is aangehouden.

Bij de politie kwam een melding binnen van een buurtbewoner. Agenten kwamen ter plaatse en zagen dat de man aan de toegangspoort stond te rommelen. Bij de fouillering bleek dat de man verschillende goederen waaronder een digitale camera had. Hij is meegenomen naar het bureau. Hij verklaarde dat hij de goederen had gevonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Veelpleger opgepakt voor diefstal

ZEVENBERGEN: Donderdagochtend rond 09.40 uur is een 31-jarige man uit Zevenbergen buiten heterdaad aangehouden op de Lage Wipstraat. Hij wordt verdacht van verschillende diefstallen. De man is in verzekering gesteld.

In de nacht van 10 op 11 mei vond een diefstal in een schuur in Zevenbergen plaats. Diezelfde nacht zagen agenten een man fietsen met een karretje achter zich. Agenten hielden hem staande en zagen in de aanhanger verschillende goederen liggen waaronder een vacuumpomp, een sterrenkijker en gereedschap. Uit onderzoek bleek later dat de goederen die in die aanhangwagen werden aangetroffen dezelfde waren die uit een schuur zijn gestolen. Met toestemming van de Officier van Justitie is de man buiten heterdaad aangehouden. Daar trof de politie een gestolen scooter aan. Ook deze is meegenomen.

Auteur: Eefje Klijberg