GroenLinks

GroenLinks blij met aanpak overgewicht

Overgewicht 29 mei 2008

De commissie milieu en volksgezondheid van het Europarlement wil maatregelen om overgewicht aan te pakken. Volgens Kathalijne Buitenweg is dat belangrijk. Het is nu al één van de voornaamste doodsoorzaken en het aantal kinderen met overgewicht groeit jaarlijks met meer dan 400.000.

Terwijl de voedingsindustrie ervoor pleitte niet te veel beperkingen in te voeren en het vooral aan de sector zelf over te laten, adviseerde de commissie lidstaten en de Europese Commissie wel degelijk om wetgeving in te voeren.

"Dat is belangrijk. Ik moedig bedrijven zeker aan om zelf initiatieven te nemen, zoals bijvoorbeeld voorlichting over gezonde voeding. En dergelijke initiatieven worden ook genomen, bijvoorbeeld ten aanzien van reclames. Een groep bedrijven goed voor 50 % van alle commercials over voedingsmiddelen en dranken, legde reclames gericht op jongeren onder de 12 jaar, zelf aan banden. Dat is heel goed, maar dat betekent wel dat de andere helft gewoon doorgaat. Daarom ben ik blij dat een voorstel werd aangenomen om reclames voor ongezonde producten, gericht op jongeren, aan banden te leggen", aldus Buitenweg.

Snoepautomaten
Een groot probleem in de strijd tegen overgewicht, zijn de snoepautomaten. Hoe vaak komt het niet voor dat je lekkere trek hebt, maar dat je alleen een reep chocola uit de muur kunt trekken? Met name voor kinderen is het belangrijk dat ze ook een gezonde keuze hebben, want wie in zijn jeugd ongezond eet heeft ook op hogere leeftijd een verhoogde kans op overgewicht.

Kathalijne Buitenweg: "Ik vind het erg belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat gezond eten is. Daarom heb ik me er hard voor gemaakt dat snoepautomaten op scholen ook altijd gezonde producten bevatten. Een appel bijvoorbeeld. Het is gelukt om daarvoor een meerderheid te vinden."

Het voorstel van Buitenweg om alle snoepautomaten in scholen maar meteen door condoomautomaten te vervangen, ging de meeste van haar collega´s te ver.
Buitenweg: "Dat was vooral ludiek bedoeld, maar bewegen is natuurlijk wel gezonder dan een zak chips leegeten."

Duidelijke etiketten
Etiketten op producten zijn vaak nog erg onduidelijk. Je moet er veel tijd voor uittrekken, wil je precies weten wat er staat. Bovendien wordt de energie-inhoud van het product vaak op basis van gewicht of inhoud vermeld. De stemming deze week betrof een advies aan de Europese Commissie en lidstaten. Binnenkort zal het Europarlement ook stemmen over wetgeving om etiketten duidelijker te maken.

"Als ik een koek eet, doe ik dat niet met een weegschaaltje erbij. Dan wil ik gewoon weten hoeveel energie er in die ene koek zit. Eigenlijk moet al in de winkel in één oogopslag duidelijk zijn, welk product gezond en welk product ongezond is. Dan kiezen waarschijnlijk veel meer mensen voor de gezonde optie. Daarom heb ik ervoor gepleit etiketten stukken duidelijker te maken. Ik ben erg blij dat een meerderheid van mijn collega´s die oproep steunde", aldus Buitenweg.