GroenLinks

"Turkije heeft een Obama nodig"

Turkije 30 mei 2008

De diepe kloof in de Turkse politiek en maatschappij was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het bezoek van Turkse parlementariërs aan het Europees Parlement. Voorzitter Joost Lagendijk van de Europese Turkije-delegatie hoopt op een overbrugging van deze kloof.

De rechtszaak tegen de regeringspartij AKP, die er van beschuldigd wordt de seculiere republiek aan te tasten, is een volgende fase in de politieke en maatschappelijke onrust die al jaren duurt. Terwijl de AKP veruit de meeste stemmen haalt, is een deel van de Turken bang dat de AKP Turkije in een theocratie verandert. Hiervoor zijn weinig concrete aanwijzingen: de AKP heeft sinds haar aantreden niet de sharia ingevoerd, maar de wetten van de EU. Desondanks is de angst groot.

Obama
"Turkije heeft een Obama nodig," hield Lagendijk zijn Turkse collega's voor, "iemand die de beide delen van de samenleving kan samenbinden. Turkije heeft geen probleem met moslimextremisme, maar met een extreem wantrouwen. Wantrouwen dat de samenleving verscheurt en de democratie belemmert. Een Turkse Obama zou in staat moeten zijn om dit wantrouwen te overwinnen en Turkije te leiden naar een democratische en Europese toekomst."

joost-obama © Turkish Daily News

Coupplegers in toga
Ook tijdens de vergadering van Europese en Turkse parlementariërs kwam de kloof duidelijk naar voren. Terwijl de leden van de AKP stelden dat er geen probleem is met de seculiere staat, zagen leden van de oppositiepartij CHP dit anders. CHP-lid Onur Öymen verklaarde dat hij het weliswaar jammer vond, dat er een partijverbod dreigde, maar dat ze nu eenmaal een onafhankelijke rechtspraak hebben in Turkije en dat ook een partij die bijna de helft van de stemmen had gekregen niet boven de grondwet staat. Lagendijk en andere europarlementariërs, zoals de Britse grondwetexpert Andrew Duff, bestreden deze visie: zij menen dat de betrokken aanklagers en rechters via de rechtspraak hun eigen - politieke - belangen behartigen. Een verbod van de AKP zou neerkomen op een juridische coup.

Secularisten onder elkaar
Lagendijk betreurde in zijn toespraak ook het onbegrip tussen de EU en Turkije, over de rechtzaak tegen de AKP, over het tumult over het opheffen van het hoofddoekverbod op de universiteit, over het secularisme. "Voor mij is secularisme iets vanzelfsprekends. Elke lidstaat binnen de EU is seculier, hoe religieus de bevolking ook is. In het hypothetische geval dat Turkije een islamitische staat wordt, zal het natuurlijk nooit lid kunnen worden van de EU. Maar in Turkije ligt deze kwestie veel gevoeliger. Wij, als vertegenwoordigers van de EU, moeten duidelijker maken dat wij secularisme belangrijk vinden. Ook de AKP zou zich de gevoeligheid van een deel van de Turken meer moeten aantrekken. Ze had bijvoorbeeld meer moeten debatteren over het opheffen van het hoofddoekverbod. Bovendien had het deel moeten uitmaken van een breder hervormingspakket."

"Maar," vervolgt Lagendijk, "wijzen op het belang van een duidelijke scheiding tussen kerk en staat mag nooit een argument zijn tegen noodzakelijke hervormingen. Dat is helaas de fout die veel dogmatische secularisten maken."

Ontslag?
Lagendijk, in Turkije één van de meest besproken vertegenwoordigers van de EU, lag de afgelopen weken onder vuur. Vooral vanwege de kritiek die hij eerder had geuit op de anti-Europese houding van de CHP, die zich voortdurend tegen noodzakelijke hervormingen keert. Uiteindelijk vroeg parlementariër Öymen zelfs publiekelijk om het 'ontslag' van Lagendijk als voorzitter. Deze vraag werd niet meer herhaald tijdens de vergadering. Een ander CHP-lid verklaarde nog wel gekwetst te zijn door de kritiek. Maar zijn collega's van andere politieke partijen vonden dat onzin.

AKP-parlementariër Lütfi Elvan: "Wie lid wil worden van de EU, moet wel tegen opbouwende kritiek kunnen. Dat geldt voor het land, maar ook voor politieke partijen. De reacties die Lagendijk op zijn kritiek krijgt, gaan soms veel te ver."

Zie ook:

* NRC-artikel:
Turkse oppositie vraagt om ontslag Lagendijk
* Turkish Daily News-artikel:
Turkey needs an Obama, says controversial MEP
* dossier Turkije en EU-lidmaatschap