Gemeente Gouda


College op koers (30-5-2008)

Halverwege haar bestuursperiode ligt het college van Gouda goed op koers. Dat blijkt uit de tussenbalans, die zij na twee jaar opmaakt, gebaseerd op de doelen uit het bestuursakkoord "Dit gaan we doen". Veel doelen staan op groen, wat betekent dat ze op schema liggen of al uitgevoerd zijn. "Op een paar onderdelen moet er een tandje bij. Maar we zijn tevreden met de resultaten tot nu toe en sturen bij waar nodig", aldus wethouder Siebe Keulen, geestelijk vader van het bestuursakkoord. "Het college anticipeert hierop met een aantal voorstellen op het financiële vlak in de voorjaarsnota, zodat de balans hiervan ook in de toekomst gezond blijft", vult Harro Janssen van Financiën aan.

Doen

De titel van het bestuursakkoord "Dit gaan we doen" is veelzeggend. De uitvoering van beleid staat voorop. De tussenbalans geeft aan, dat het merendeel van de doelen in 2010 wordt gehaald. Het aantal mensen met een uitkering en de werkloosheid dalen. Het ondernemersloket is geopend en er zijn afspraken met bedrijven en onderwijs om iedere jongere aan een baan te helpen. Hoewel de werkloosheid daalt, is dit percentage (8%) ten opzichte het landelijk gemiddelde nog wel aan de hoge kant. Veel bouwprojecten zijn gestart; het aantal woningen neemt fors toe de komende jaren. "Voor iedereen in Gouda een goede woning" (zoals in het bestuursakkoord staat) komt hiermee dichterbij. Op het gebied van milieu wordt voor elke gekapte boom een nieuwe geplaatst en de gemeente koopt alleen groene stroom in. Voor jongeren, ouderen en vrijwilligers zijn maatregelen ontwikkeld op maat. Voor ouderen om vereenzaming te voorkomen, voor vrijwilligers onder andere door geld te geven aan waarderingsmomenten, zoals het vrijwilligersontbijt. De maatregelen om veiligheid te verbeteren werken, mede door de wijkgerichte aanpak. Mensen voelen zich veiliger en de criminaliteit daalt. Op het gebied van verkeer liggen we iets achter op schema. Positief is dat Gouda inmiddels haar gewenste intercitystation heeft. En er is geld gereserveerd voor de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg om de bereikbaarheid van de stad te vergroten. De sport is verzelfstandigd, er is een keuze gemaakt voor een nieuw zwembad en de sportnota is klaar. En deze week concludeerde raadslid Jan van Dijk dat het actief betrekken van burgers bij beleid steeds meer gestalte krijgt.

In balans komen

Tijdens de behandeling van de programmabegroting in de herfst van 2007 heeft de raad het college de opdracht gegeven om een sluitende voorjaarsnota te presenteren. Als gevolg van de stijging van kosten, waaronder de loonkosten, betekent dit ook een aantal ombuigingen. Zonder echter afbreuk te doen aan de ambities die het college zich gesteld heeft en met behoud van het sociale karakter.

Daarom stelt het college voor om een aantal grote uitgaven later te doen en gebruik te maken van de omstandigheden. Zo zijn er een aantal factoren die de bouw van scholen vertraagt, waardoor ook de investeringen later worden gedaan. De raad koos voor een nieuw zwembadcomplex, zodat er minder geld nodig is voor onderhoudskosten van bestaande baden.

Als gevolg van het dalend aantal uitkeringen, is er minder personeel nodig bij de uitvoerende dienst hiervan. Het college verwacht dat de regionalisering van de brandweer kostenvermindering tot gevolg heeft en er kan structureel worden bespaard door minder rotondes aan te leggen.

Extra geld

Nu het cultuurhuis later tot stand komt, wordt er wel geld vrijgemaakt voor onderhoud aan panden van de muziekschool en De Werkschuit. Ook wil ze de komende jaren extra geld besteden aan het opzetten van twee centra voor jeugd en gezin. Er is jaarlijks e 140.000,- extra voor armoedebeleid en voor het ontwikkelen van brede scholen in de eerste jaren van het VMBO. Hier maakt het college de komende twee jaar e 146.000 voor vrij.

Basis voor begroting

Naar verwachting besparen alle maatregelen tezamen in 2009 e 1,7 miljoen en loopt dit in 2012 op tot e 4 miljoen per jaar. Het college handhaaft de afspraak in het bestuursakkoord dat de OZB-opbrengst alleen met het inflatiecijfer van de Algemene Uitkering wordt verhoogd. Dit alles zorgt ervoor dat de financiële positie van Gouda in balans blijft de komende jaren.

De voorstellen van het college worden 4 juni uitgebreid besproken in de raad. Daarna volgt op 25 juni besluitvorming over deze voorjaarsnota. Hiermee geeft de raad het college de kaders aan om de begroting voor 2009 op te stellen, die in het najaar wordt gepresenteerd.