Nieuw-Vlaamse Alliantie


Rogge blind voor positieve aspecten gamen (30/05/08)

Jacques Rogge liet in The Times van 22 mei zijn licht schijnen over de rol die jongeren kunnen spelen bij de Olympische Spelen. Als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt hij zich immers zorgen over het sterk verouderde publiek. De gemiddelde leeftijd van de kijkers zou nu al 46 jaar zijn. Rogge pleit daarom voor een dringende verjongingskuur van zowel het IOC als de Spelen zelf. En wat hem betreft mogen alle middelen worden ingezet: Youtube, Facebook, medewerkers met roze geverfd haar, het kan niet op. Maar, één zaak hoort daar volgens Rogge zeker niet bij en dat zijn videospelletjes. Hij vindt dat alles wat je bereikt met beeldscherm tirannie niets waard is en dat sport zo snel mogelijk de plaats moet innemen van videospellen.

Deze ongenuanceerde stelling valt alvast niet in de smaak bij Jong N-VA en Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn. De entertainmentindustrie verdient een genuanceerde benadering. Recente studies wijzen steeds vaker en nadrukkelijker op positieve invloeden op de mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. En ook uitgebreide studies over de invloed van de omstreden gewelddadige spelletjes vallen steeds positiever uit. En Rogge gaat al helemaal voorbij aan het ontstaan van nieuwe sociale netwerken en de recente rage van actieve videospellen met fitness, sport en hersentraining. De tijd dat videospelletjes enkel languit liggend voor tv werden gespeeld is definitief voorbij.

De Bruyn: De negatieve gevolgen van excessief spelen, zoals bijvoorbeeld obesitas op jonge leeftijd of vervreemding, mogen uiteraard niet genegeerd worden. Ze veralgemenen is echter niet correct. Jongeren moeten jong kunnen zijn en daar hoort gamen zeker bij. Een degelijke voorlichting van jongeren én hun ouders samen met de opvolging van jongeren die probleemgedrag vertonen zal veel meer vruchten afwerpen. In plaats van de spelindustrie met de vinger te wijzen, moet men net actieve en educatieve videospellen aanmoedigen door middel van een beleid dat de spelontwikkelaars samenbrengt en ondersteunt.

Jong N-VA is er samen met Piet De Bruyn van overtuigd dat de spelindustrie de nodige kansen moet krijgen om via videospellen te werken aan lichaamsbeweging, cognitieve vaardigheden en kennisvergaring. Om zijn beperkte en erg gedateerde kennis van gamen wat bij te spijkeren, raden ze Rogge aan om Grand Theft Childhood eens te lezen. Deze Harvard-studie geeft een zeer genuanceerd beeld over het gamen. En die nuance is bij Rogge helaas helemaal zoek.

Auteur:
Piet De Bruyn, Vlaams parlementslid N-VA
Bas Luyten, algemeen voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be