Provincie Zeeland

Persberichten

30-05-2008: Provincie Zeeland wint Oranjewoud Award Externe Veiligheid 2008

De Provincie Zeeland heeft de Oranjewoud Award Externe Veiligheid 2008 gewonnen. De award en een kunstwerk werden uitgereikt tijdens het congres Externe Veiligheid in het Spant in Bussum.

Gedeputeerde M. Wiersma is trots op de prijs. "De provincie Zeeland besteedt veel aandacht aan veiligheid in en om bedrijven. Eigenlijk doe je het goed, als de inwoners hier niets van merken. Het is dan prachtig wanneer je inspanningen door professionals worden gezien en erkend. En als ik kijk naar de andere genomineerden, gerenommeerde bedrijven en overheden, dan denk ik: "Zeeland, niet slecht gedaan"."

Knelpunten wegnemen

Volgens het juryrapport kwam de Provincie Zeeland als winnaar uit de bus omdat: de provincie al jarenlang actief betrokken is bij externe veiligheid in de breedste zin, zowel in haar eigen provincie als daarbuiten; door haar samenwerking met alle partijen die bij externe veiligheid betrokken zijn; door haar inspanning bij de oplossingsroutes van knelpunten rondom Sluiskil-Westerschelde en door haar pragmatische en constructieve houding bij de aanpak van vervoer Gevaarlijke Stoffen.

Beleid externe veiligheid

Externe veiligheid betreft de risico's bij het gebruik van gevaarlijke stoffen op industriële schaal ( bedrijven en transport). De provincie Zeeland richt zich in haar beleid op het beheersen van de risico's die ontstaan in de omgeving van gevaarlijke stoffen: rond bedrijven en langs transportroutes (weg, water, spoor en ondergrondse buisleidingen) met als doel om risico's voor de burger zoveel mogelijk te beperken. Om dit te bereiken worden ten eerste de risico's bij de bron zoveel mogelijk beperkt door middel van vergunningverlening en handhaving. Daarnaast wordt met de inrichting van de ruimte een zo veilig mogelijke leefsituatie gecreëerd. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat rondom een industrieterrein of langs een transportroute geen kwetsbare bebouwing( bijvoorbeeld scholen, kinderdagverblijven of woningen) worden gebouwd.

30 mei 2008, Hanneke Blok, (0118) 631392, persberichtnummer 264