Gemeente Hoorn


Jongeren en ouders openhartig tijdens gesprekken over alcoholgebruik

30 mei 2008 - Zowel jongeren als ouders waren openhartig tijdens de gesprekken die zij onlangs met West-Friese gemeenten voerden over alcohol. Duidelijk is dat alcoholgebruik niet meer vanzelfsprekend is en dat het door velen als een probleem wordt gezien.

Veel jongeren én ouders bleken niet op de hoogte van de blijvende schade die alcohol bij jongeren kan aanrichten. De resultaten van de gesprekken werden op vrijdag 30 mei gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor West-Friese bestuurders.

Gesprekken
De gesprekken in West-Friesland vonden plaats in het kader van het project Jeugd en Alcohol op uitnodiging van de burgemeesters. Jongeren en ouders vertelden openhartig over hun alcoholervaringen. Dankzij de informele en ongedwongen sfeer brachten de gesprekken veel verhalen aan het licht. West-Friese burgemeesters, wethouders, raadsleden en bekende West-Friezen hebben in totaal met zon 55 jongeren en 55 ouders gesproken. De gesprekken geven een beeld van wat er leeft bij jongeren en ouders.

Leefstijl
Volgens de jongeren heeft alcohol veel aantrekkingskracht. Vooral de jongsten vinden het cool. Groepsdruk speelt een belangrijke rol bij het wel of niet drinken. Als mijn vrienden drinken, drink ik ook. Als zij dat niet doen, hoeft het van mij ook niet. Vaak weten ze wel dat alcohol niet goed is, maar dat het blijvende orgaanschade (hersenen) aanricht is voor velen nieuw. Zowel voor de jongeren als voor ouders zorgde die wetenschap voor geschokte reacties. Veel jongeren krijgen hun eerste drankje thuis of in familiekring aangereikt, met de gedachte dat de ouders er zo zicht op hebben. In werkelijkheid is het zicht dat ouders hebben op de leefwereld van hun kinderen te beperkt. Voor ouders is het moeilijk om het drinken te verbieden. Zij houden zelf ook wel van een drankje. Het liefst zouden zij samen met andere ouders één lijn willen trekken.

Suggesties
Ouders en jongeren brachten zelf suggesties naar voren over hoe het alcoholgebruik kan worden terug gedrongen. Zo willen ze harde feiten horen over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik en dan het liefst van een dokter. Jongeren, ook die zelf veel drinken, vinden dat wie met drank in de fout gaat hard aangepakt moet worden. Verbieden van het drinken heeft volgens hen geen zin, want wat niet mag is juist spannend.

Aanpak
Overduidelijk is dat het probleem van alcoholgebruik door jongeren bespreekbaar is. Dit kwam niet alleen uit de gesprekken naar voren, maar ook uit de resultaten van het onderzoek Staat van de regio. Hierin gaven West-Friezen aan dat zij alcoholgebruik onder jongeren als een van de drie grootste problemen van de regio zien*. De gesprekken geven de gemeenten handvatten om mee aan de slag te gaan. Het resultaat tot dusver is dat jongeren, ouders en West-Friese bestuurders daarover alvast in gesprek zijn.

In het project Jeugd en Alcohol werken de volgende partijen samen: de gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Wervershoof, het ministerie van Binnenlandse Zaken, GGD Hollands Noorden, Brijder Verslavingszorg, GGZ West-Friesland, Politie Noord- Holland Noord en Openbaar Ministerie. Het project Jeugd en Alcohol wordt voorbereid, uitgevoerd en ondersteund door het Programmabureau Integrale Veiligheid Noord- Holland Noord in samenwerking met de in het project deelnemende partners.