Rode Kruis Belgie


Vlaamse âShelter Specialistâ van het Rode Kruis in China

Rode Kruis-Vlaanderen stuurt 400 tenten naar Sichuan

Birgit Vaes is gespecialiseerd in huisvesting, zowel bij rampen als bij wederopbouw. Zij is overgevlogen vanuit Sri Lanka waar zij net haar wederopbouwprogramma in het kader van de Tsunami heeft beëindigd. Birgit is pas aangekomen in de provincie Sichuan waar zij ter ondersteuning van het Chinese Rode Kruis (RCSC) mee een stand van zaken opmaakt en een aangepast programma uitwerkt.

âIk ben pas in Deyang geweest,â zegt ze vanuit China. âIn de omliggende dorpen zie je pas hoe groot de schade is : hele wijken zijn met de grond zijn gelijk gemaakt. De materiële schade en het menselijke leed zijn er enorm. In een eerste fase zijn er heel veel tenten nodig om de noodopvang te kunnen verzekeren. Dat behoort ook tot mijn taken : ik volg alle tenten die het land binnen komen en verdeeld worden over de provinci Sichuan. Op middellange termijn moet bestudeerd worden hoe de huisvestingsproblematiek in de getroffen streek kan worden opgelost.â

Rode Kruis-Vlaanderen heeft ondertussen beslist om 400 tenten aan te kopen voor de streek van Sichuan. Deze tenten zullen lokaal worden aangekocht zodat ze zo snel mogelijk ter plaatse kunnen verdeeld worden.

Mechelen, 30 mei 2008