Vlaamse Overheid

als eerste in België SEPA in

Agentschap Vlaamse Belastingdienst voert als eerste in België SEPA in

Vlaamse overheid

vrijdag 30 mei 2008

Het agentschap Vlaamse Belastingdienst vordert jaarlijks een heffing in op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten. Met de inkohiering van 30 mei 2008 wordt voor het eerst in België ook het nieuwe, Europese overschrijvingsformulier verspreid. Dat nieuwe overschrijvingsformulier is een gevolg van de invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA); het logische verlengstuk van de invoering van de euro.

SEPA wil tegen eind 2010 een gemeenschappelijk eurobetalingsgebied verwezenlijken voor internationaal financieel verkeer binnen de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Een van de gevolgen van SEPA is de invoering van de Europese overschrijving, met een bijbehorend overschrijvingsformulier. Dat overschrijvingsformulier wordt geleidelijk aan in gebruik genomen, en vervangt het bestaande overschrijvingsformulier. Het agentschap Vlaamse Belastingdienst is trots u te kunnen melden, dat ze dat overschrijvingsformulier als eerste overheidsinstantie in België gebruikt.

Wat verandert er?

Het formulier verandert niet alleen van kleur. Ook de lay-out en de gevraagde gegevens wijzigen. De volgende wijzigingen worden doorgevoerd:

- Het huidige oranje overschrijvingsformulier wordt rood.
- Het overschrijvingsformulier bestaat niet langer uit twee kolommen, maar alle gegevens worden onder elkaar geplaatst.
- Het strookje voor de cliënt verdwijnt van het formulier.
- Bovenaan in het midden is er plaats voor de handtekening van de opdrachtgever.

- 'Memodatum' wordt vervangen door 'gewenste uitvoeringsdatum in de toekomst' links bovenaan.

- De rekening van de opdrachtgever bestaat voortaan uit de IBAN-code. Die IBAN-code wordt bovenaan gevraagd. Daaronder staan de naam en het adres van de opdrachtgever.

- Vervolgens worden de IBAN- en BIC-code van de begunstigde gevraagd, gevolgd door zijn naam en het adres.

- Tot slot is er ruimte voor een mededeling (ofwel vrije tekst, ofwel gestructureerd).

IBAN- en BIC- code

Met SEPA worden, zoals u ziet, de IBAN- en BIC-code ingevoerd:
- De IBAN-code (International Bank Account Number) vervangt het huidige rekeningnummer. Per land is er een vaste lengte voor dat nummer, in België bestaat het IBAN uit 16 karakters: de landcode BE + 2 cijfers + de 16 cijfers van het huidige bankrekeningnummer.
- De BIC-code (Bank Identifier Code) is nodig om de bank te identificeren waarbij de begunstigde zijn rekening heeft. Elke Europese bank heeft haar eigen code die bestaat uit 8 of 11 karakters. De IBAN- en BIC-code van uw rekeningnummer staan al sinds 2003 vermeld op uw rekeninguittreksels.

Informatieverstrekking

De Vlaamse Belastingdienst heeft, in samenwerking met Febelfin, een folder uitgewerkt die in 2008 bij alle aanslagbiljetten gevoegd zal worden. Alle Vlaamse administraties zullen die folder ook gratis verspreiden. Als u vragen hebt over SEPA, kunt u gratis 1700 bellen tussen 9 en 19 uur, of surfen naar http://fin.vlaanderen.be/sepa. Uw bank kan u ook informatie geven over SEPA, en over de IBAN- en BIC-code.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Raf Van Hoof, communicatieverantwoordelijke, Vlaams Ministerie van Financiën en Begroting
Tel: 02 553 54 67
Email: raf.vanhoof@fb.vlaanderen.be