Warchild


Kinderrechten op de agenda
Afgelopen maand werd er een groot "community" festival georganiseerd in het War Child programma in Sierra Leone. Meerdere dorpen kwamen bij elkaar tijdens dit festival met als thema: een vreedzaam bestaan en een betere toekomst voor kinderen. Belangrijke onderwerpen in dit door oorlog ontwrichte land.

Op het land en niet in de schoolbanken
Door de gewelddadigheid van het conflict, dat in 2001 eindigde, is Sierra Leone sociaal en economisch ontwricht. Tien jaar oorlog heeft zijn sporen achtergelaten. Het belang van het kind wordt vaak naar de achtergrond geschoven. Belangrijke kinderrechten worden geschonden. Zoals het recht op onderwijs. Veel kinderen moeten dagelijks hun ouders helpen op het land en kunnen daardoor niet naar school. Ook agressie tegen kinderen is een veel voorkomend probleem.

Bewust van kinderrechten
Tijdens dit festival werden ouders bewust gemaakt van de rechten van hun kinderen. Door dit soort bijeenkomsten merken kinderen dat ze van hun ouders en andere volwassenen steeds betere zorg en steun krijgen. Zodat ze bijvoorbeeld wel naar school kunnen. Of dat ze meer tijd krijgen van hun ouders om te spelen met andere kinderen en zich sociaal te ontwikkelen.

Vreedzaam samenleven
Het festival eindigde met een voetbalwedstrijd en een volleybalspel waarin kinderen uit de verschillende gemeenschappen deelnamen. Dat was bijzonder omdat het niet altijd soepel loopt tussen gemeenschappen onderling en er soms spanningen zijn. Dat sport mensen bij elkaar brengt, bleek dus wel weer tijdens dit evenement!