Gemeente Dordrecht


Bestrijding start dinsdag
Eikenprocessierups gesignaleerd in Dordtse eiken
De eikenprocessierups is in de Merwelanden gesignaleerd. De sector Stadsbeheer van de gemeente Dordrecht begint aanstaande dinsdag met de bestrijding, door het spuiten van speciale bacterie-sporen. Dat moet later voor eventuele achterblijvers nog een keer worden herhaald. Het middel is absoluut onschadelijk voor de mens en omgeving. De GGD is al op de hoogte van de explosie en heeft informatie op haar website.

Bij een eerste inventarisatieronde werden de rupsen gevonden in bomen aan de Rijksstraatweg, M.H.Trompweg / Copernicusweg, Laan der VN / Mijlweg, Wielwijkpark / MH.Trompweg, Brandts Buysstraat, verdiepte tuin bij Wantijpark, Wielingenstraat, Stationsweg, park Merwestein, van.Baerleplantsoen, manege Zuidhoven en Abraham Kuyperweg. Deze lijst kan overigens de komende dagen nog langer worden.

Gezondheid
De brandharen van deze rups kunnen verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals een pijnlijke huiduitslag, jeuk en irritaties aan ogen en luchtwegen. In juni/juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder, maar ook dan kunnen de brandharen in de lege nesten nog voor veel ongemak zorgen.

Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Zuid-Holland Zuid (www.ggdzhz.nl) of op www.minlnv.nl/eikenprocessierups. Voor specifieke gezondheidsvragen kunnen bewoners bellen naar de GGD, telefoon (078) 632 18 32.

Eikenprocessierupsen komen overigens alleen voor op eikenbomen. Behaarde rupsen en spinsels op andere bomen en struiken zijn in beginsel ongevaarlijk. Mocht u op een eikenboom in de openbare ruimte een rupsennest aantreffen dan kunt u contact opnemen met de wijklijn van de gemeente Dordrecht, telefoon 639 65 65. Heeft u een eikenboom op eigen grond staan, dan is verstandig de bestrijding van de eikenprocessierupsen aan de professionals over te laten, omdat het zelf bestrijden kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten.

Noot voor de pers:

Dordrecht, 30 mei 2008
Redactie
Chantal Chin A Foeng
Communicatie Advies en Middelen

telefoon (078) 639 89 44
Informatie