Leefbaar Rotterdam


vrijdag, mei 30, 2008

Leefbaar wil zon ombudsman!

De Rotterdamse ombudsman, van Kinderen, schetst het Rotterdamse collegebeleid als zijnde in strijd met grondwet. Vreemd genoeg bleken de coalitiepartijen PvdA, CDA, VVD en Groenlinks, niet bereid of in staat het gevoerde beleid te verdedigen. Wat Leefbaar Rotterdam betreft kan de zoektocht naar een nieuwe burgemeester goed gecombineerd worden met de zoektocht naar een nieuwe ombudsman.

Het jaarverslag van de ombudsman over 2007 kwam gisteravond in een commissie aan bod. In het rapport bestempeld de Rotterdamse ombudsman, van Kinderen, het Rotterdamse veiligheidsbeleid als zijnde in strijd met grondrechten van burgers. Los van de terechte vraag of klachten over openbare orde en veiligheid wel tot het onderzoeksdomein van ombudsman behoort, mist het verslag elk gevoel voor proporties. Als er op tienduizenden huisbezoeken enkele tientallen klachten binnen komen, is dat voldoende om het hele beleid als in strijd met de grondwet af te doen. Ook andere innovatieve maatregelen tegen overlast en onveiligheid, waar Rotterdamse burgers soms al jaren om vragen, worden in het verslag arbitrair afgedaan als zijnde repressief en een schending van grondrechten.

In een door de burgemeester verstuurde brief werd duidelijk afstand genomen van de in het jaarverslag geschetste situatie en de gedane suggesties. Bij de behandeling in de commissie van 29 mei, namen de coalitiepartijen echter geen afstand van het jaarverslag van de ombudsman. Nu deed zich de absurde situatie voor dat Marco Pastors, als lid van een oppositiepartij, in de commissievergadering het collegebeleid verdedigde. Marco Pastors betoogde dat het absurd is om op basis van een paar klachten -al dan niet gegrond- het hele, overigens door Leefbaar geïnitieerde, veiligheidsbeleid verdacht te maken. Deze ombudsman maakt zich drukker om de overlastgevers, fraudeurs en huisjesmelkers dan om de duizenden Rotterdammers, die dankzij deze figuren hun buurt naar de haaien zien gaan

Uit een brief, door Pastors geciteerd, bleek de ombudsman zich ook te verheugen in het feit, dat een Rotterdamse huisjesmelker de gemeente misschien een flinke schadevergoeding uit de zak kan kloppen. Mede gelet op eerdere uitlatingen van de ombudsman is het de stellige overtuiging van Leefbaar Rotterdam dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe ombudsman. Misschien dat het vertrek van de huidige ombudsman nog tegelijk met dat van Opstelten gevierd kan worden.