Controles in de eiersector efficiënter

Vandaag is op het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het 'Toezicht op Controle-arrangement' met de eiersector ondertekend. Deze afspraak tussen pluimveesector en overheid heeft tot gevolg dat legpluimveehouders die meedoen met het zogenaamde Integraal Kwaliteitsbeheersysteem Ei (IKB-Ei) minder controleurs op hun bedrijf krijgen.

Legpluimveebedrijven kunnen zich aansluiten bij het IKB-Ei kwaliteitssysteem. Deze bedrijven worden dan door een onafhankelijk controleorgaan gecontroleerd op onder andere de regelgeving voor handelsnormen, dierenwelzijn en hygiëne.

Het aantal controles door de overheid op de legpluimveebedrijven die zijn aangesloten bij het IKB-Ei, wordt dan minder. Het Controlebureau Pluimvee en Eieren (CPE), de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel en WarenAutoriteit (VWA) houden toezicht op de controles op IKB-Ei.

Toezicht op controle houdt in dat de VWA en AID bij de handhaving gebruik maken van de resultaten van controles in het private kwaliteitssysteem IKB-Ei. Het CPE, de AID en de VWA zullen de eigen toezichtactiviteiten meer gaan richten op de legpluimveebedrijven die niet bij het IKB-Ei zijn aangesloten.

Noot voor de pers:

Meer informatie: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, persvoorlichting Murco Mijnlieff, 070-3784515

Categorieën: Landbouw, Natuur en milieu

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit