Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Eindexamens voorbij, gekenmerkt door veel slordigheden

Hilversum, 30 mei 2008 - Het LAKS kijkt terug op een van de meest slordige eindexamenperiodes van de afgelopen jaren. Met name het aantal onjuistheden in de eindexamens zelf is nog nooit zo hoog geweest. Leerlingen werden dwarsgezeten door spelfouten, incorrecte antwoordmodellen, multi-interpretabele vragen en zelfs gestolen examens. De problemen met de examens zelf werden snel en efficiënt opgelost door de commissie die verantwoordelijk is voor de examens, de CEVO.

Vmbo-wiskunde examen
De problemen met het wiskunde-examen voor vmbo-kb, gl en tl-leerlingen duren echter voort, door een onverzettelijke houding van de Onderwijsinspectie. Door veranderingen die niet overal zijn doorgekomen heeft een aantal leraren niet de juiste examenvoorbereiding aan hun leerlingen gegeven. Dat door de Onderwijsinspectie aan de getroffen kandidaten niet de kans wordt gegeven die zij verdienen, vindt het LAKS laakbaar.

Klachtenlijn
Het aantal klachten dat is binnengekomen stond vrijdagmiddag op 100.221, waarvan het overgrote merendeel bevestigd en gegrond is. "Er kan geconcludeerd worden dat de moeilijkheidsgraad van de examens niet echt verschilt van andere jaren" zegt Charlotte van Meerwijk. "Toch waren er enkele uitschieters, zoals Nederlands voor het vmbo en de havo en aardrijkskunde op het vwo." Daarnaast waren er naar verhouding veel klachten over de computerexamens.

"Verder is het opvallend dat zelfs na meer dan twintig jaar Eindexamenklachtenlijn nog steeds veel geklaagd wordt over geluidoverlast", aldus eindexamencoördinator Charlotte van Meerwijk. "Vooral grasmaaiers en spelende kinderen blijven kwelgeesten van de eindexamenkandidaat" voegt zij hier aan toe. Dat scholieren ook nog na twintig jaar klagen hier nog steeds last van hebben toont dat scholen nog steeds niet ten volle rekening houden met het belangrijkste moment in de schoolcarrière van hun leerlingen.

Busstakingen
De busstakingen hebben door de inzet van het LAKS niet geleid tot enorme problemen. Frustraties waren er wel, veel scholieren hebben overlast gehad van de stakingen, net als vele ouders. Er zijn dan ook behoorlijk veel klachten over de busstakingen binnengekomen. Het LAKS heeft echter geen klachten ontvangen over niet-gemaakte examens.