Erasmus MC


---

Koninklijke onderscheiding voor drs. Friederike...

Kinderarts-oncoloog drs. Friederike Hakvoort-Cammel is bij haar afscheid op 30 mei koninklijk onderscheiden vanwege haar bijzondere verdiensten. Burgemeester Van Vliet van de gemeente Lansingerland speldde haar de versierselen op, behorende bij de benoeming tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

Hakvoort-Cammel is 30 jaar als kinderarts-oncoloog en staflid van de afdeling kindergeneeskunde van Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis verbonden.

Betrokkenheid
Sinds haar indiensttreding bij het Sophia Kinderziekenhuis heeft Hakvoort-Cammel een enorme betrokkenheid getoond bij de behandeling van kinderen met kanker. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de protocollering van de zorg voor kinderen met kanker. De door haar opgestelde therapieklapper was onderdeel van het Compendium Kindergeneeskunde dat in boekvorm werd uitgebracht voor heel Nederland. In de loop der jaren groeide de `therapieklapper' uit tot een volledig geautomatiseerde manier van cytostaticakuren voorschrijven in Erasmus MC-Sophia.

Goede registratie
Verder zag Hakvoort-Cammel al vroeg het belang in van een goede registratie van alle jonge patiënten en hun diagnoses. Al in de jaren tachtig werd in het toenmalige Sophia Kinderziekenhuis door de inspanningen van Hakvoort-Cammel een `follow-up' spreekuur opgezet bedoeld voor kinderen die `genezen' waren. Uit haar onderzoek is gebleken dat langetermijneffecten van de behandeling van kinderen zich uitstrekken tot tientallen jaren nadien. Mede door de bemoeienissen van Hakvoort-Cammel is ook op nationaal niveau een aparte ziektecommissie LATER ingesteld binnen de SKION (Stichting KinderOncologie Nederland), waarin zij tevens zitting heeft.

Inzet
Ook internationaal heeft zij geijverd voor registratie en onderkenning van de langetermijneffecten van de behandeling van kinderen met kanker eerst binnen de OPB (Association d'Oncology Pediatrique du Benelux). Later ook binnen de SIOP (Societé Internationale d'Oncology Pediatrique). Mede door haar inzet heeft het wereldcongres van de SIOP in 2000 in Amsterdam plaatsgevonden.
Hakvoort-Cammel heeft haar kwaliteiten ook op bestuurlijk niveau ingezet, zowel in vele ziekenhuiscommissies als in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Momenteel is zij nog actief binnen diverse besturen en is zij (plaatsvervangend) lid/beroepsgenoot van het regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag.

De kinderarts-oncoloog is benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau bij Koninklijk Besluit 08001383 d.d. 13 mei 2008.

Publicatiedatum :30-05-2008