Voedingcentrum


Delftse studenten winnen Hbo-prijsvraag met vezelrijk ciabattabroodje

Zin in een âCiboCiabattaâ? Vanmiddag wonnen vier studenten van de hogeschool InHolland Delft de Hbo-prijsvraag met hun idee voor een nieuw, vezelrijk ciabattabroodje. Het Voedingscentrum heeft de prijs dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs moet toekomstige food marketeers en productontwikkelaars stimuleren om na te denken over gezonde voedingsmiddelen.

De âCiboCiabattaâ is een broodje van volkorenmeel met toegevoegde vezels, amandelen en goji-bessen. Het bevat ook 25% minder zout dan de traditionele ciabattaâs. De jury denkt dat mensen best graag zoân gezond vezelrijk broodje willen kopen. Een ander pluspunt aan deze winnende inzending is dat het is getest bij een vijftal experts in de voedingsbranche.

Studenten van de HAS in Den Bosch kregen de tweede prijs voor twee gezondere snacks in de schoolkantine. De derde prijs ging naar de âvolkoren vislasagnaâ, die ook is ontwikkeld door studenten van InHolland Delft.

Prijs

De Delftse winnaars ontvingen van Ria Westendorp de hoofdprijs van ⬠500. Westendorp is hoofd Voeding en Voedselveiligheid van het ministerie van VWS en jurylid van de Hbo-prijsvraag. De jury bestaat verder uit afgevaardigden uit de levensmiddelenindustrie, de retail en het Voedingscentrum.

Opdracht
Dit jaar deden vier van de zes Hbo-opleidingen
Voedingsmiddelentechnologie en Food & Business mee met de prijsvraag. De opdracht was: ontwikkel een nieuw product of pas een bestaand product aan, op zoân manier dat het bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Dit kan onder meer door het beperken van verzadigd vet, zout en het verhogen van de hoeveelheid vezels.

Zie ook

* Vezels