Voedingcentrum
Delftse studenten winnen Hbo-prijsvraag met vezelrijk ciabattabroodje
Zin in een âCiboCiabattaâ? Vanmiddag wonnen vier studenten van de
hogeschool InHolland Delft de Hbo-prijsvraag met hun idee voor een
nieuw, vezelrijk ciabattabroodje. Het Voedingscentrum heeft de prijs
dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs moet toekomstige
food marketeers en productontwikkelaars stimuleren om na te denken
over gezonde voedingsmiddelen.
De âCiboCiabattaâ is een broodje van volkorenmeel met toegevoegde
vezels, amandelen en goji-bessen. Het bevat ook 25% minder zout dan de
traditionele ciabattaâs. De jury denkt dat mensen best graag zoân
gezond vezelrijk broodje willen kopen. Een ander pluspunt aan deze
winnende inzending is dat het is getest bij een vijftal experts in de
voedingsbranche.
Studenten van de HAS in Den Bosch kregen de tweede prijs voor twee
gezondere snacks in de schoolkantine. De derde prijs ging naar de
âvolkoren vislasagnaâ, die ook is ontwikkeld door studenten van
InHolland Delft.
Prijs
De Delftse winnaars ontvingen van Ria Westendorp de hoofdprijs van â¬
500. Westendorp is hoofd Voeding en Voedselveiligheid van het
ministerie van VWS en jurylid van de Hbo-prijsvraag. De jury bestaat
verder uit afgevaardigden uit de levensmiddelenindustrie, de retail en
het Voedingscentrum.
Opdracht
Dit jaar deden vier van de zes Hbo-opleidingen
Voedingsmiddelentechnologie en Food & Business mee met de prijsvraag.
De opdracht was: ontwikkel een nieuw product of pas een bestaand
product aan, op zoân manier dat het bijdraagt aan een gezond
eetpatroon. Dit kan onder meer door het beperken van verzadigd vet,
zout en het verhogen van de hoeveelheid vezels.
Zie ook
* Vezels