Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

Toespraak van de Prins van Oranje, voorzitter van de VN-adviesgroep voor water en sanitatie (UNSGAB) ter gelegenheid van de Dialoog over Water en Sanitatie met Afrikaanse leiders in Tokio, Japan, 27 mei 2008

Toespraak gehouden in het Engels

Dhr Ping, voorzitter van de Commissie van de AU Dhr Itoua, President van de AMCOW
Mw Tibaijuka, Executive Director van UN Habitat Excellenties,
Geachte gasten,
Dames en heren,

De Secretaris-Generaal heeft onze raad bijeengeroepen om de actie ten behoeve van de millenniumdoelstellingen op het gebied van water en sanitatie aan te jagen. Willen we de streefcijfers halen die de VN in 2000 heeft vastgesteld, dan zijn onze onverminderde aandacht en inzet geboden. UNSGAB heeft daarom een gecomprimeerde en aangescherpte versie van het Hashimoto Action Plan opgesteld. Dit plan is ons mandaat en bevat de maatregelen die ertoe moeten leiden dat de voordelen van ontwikkeling ten goede komen aan de honderden miljoenen mensen die met minder dan twee dollar per dag moeten rondkomen en het zonder fatsoenlijke sanitatie of duurzame drinkwatervoorzieningen moeten stellen.

Dames en heren,

De wereldleiders hebben het op zich genomen het aantal mensen zonder duurzame toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen te halveren. Ik ben heel blij hier in uw gezelschap van Afrikaanse leiders aanwezig te zijn. Hartelijk dank dat u hebt besloten deze bijeenkomst bij te wonen! U bepaalt immers de agenda voor uw land en continent. Ik zie ernaar uit uw prioriteiten openhartig met u te bespreken en van u te horen hoe we u het best van dienst kunnen zijn. Bovenal wil ik graag van u vernemen hoe we u kunnen helpen het grote enthousiasme en de tomeloze energie van uw mensen in te zetten tegen de hardnekkige problemen op het gebied van water en sanitatie en voort te bouwen op het aanzienlijke economische succes van Afrika.

Afrikanen beschikken over een echte ondernemersgeest en willen nadrukkelijk volwaardig participeren in de wereldeconomie. Voor veel Afrikaanse landen is economisch succes binnen handbereik. In de achttien landen ten zuiden van de Sahara, waar een derde van alle Afrikanen woont, is de economie tussen 1995 en 2005 bijvoorbeeld met gemiddeld 5,5% gegroeid. Een ander voorbeeld is de enorme groei van telecommunicatie en technologie voor mobiele telefonie in Afrika. Ik gebruik bewust dit voorbeeld, omdat mobiele telefoons en Blackberries natuurlijk heel wat sexier klinken dan handpompen, kranen en toiletten.

Natuurlijk kunnen we het heus wel stellen zonder mobieltjes en Blackberries ..... sterker nog, dat hebben we tot voor kort altijd gedaan. Maar sanitatie en water zijn essentieel voor de ontwikkeling van Afrika. Zonder schoon water en sanitaire voorzieningen zullen de Afrikanen en hun economieën zich nooit ten volle kunnen ontplooien. Als mensen geen toegang hebben tot veilige sanitatie en vanwege de slechte hygiëne kleine fecale deeltjes binnenkrijgen, biedt ook gezonde voeding geen soelaas. Diarree verklaart waarom er in gezinnen die over voldoende voedsel beschikken, toch ondervoede kinderen voorkomen. Dat is ook de reden waarom miljoenen kinderen vroegtijdig van school gaan en waarom zoveel werknemers lijden aan dysenterie. De economische schade die dit veroorzaakt loopt in de miljoenen.

Goede sanitatie kan het aantal gevallen van diarree met 40% terugdringen; als mensen hun handen wassen loopt dat percentage nog verder op. Het wekt geen verbazing dat de lezers van de British Medical Journal sanitatie vorig jaar hebben uitgeroepen tot de grootste medische doorbraak - groter nog dan penicilline en anesthesie. Bovendien hebben gezondheidseconomen becijferd dat voor iedere dollar die wordt geïnvesteerd in sanitatie, 9 dollar kan worden bespaard op de kosten van gezondheidszorg en schade door verminderde productiviteit. Uit recente cijfers blijkt verder dat de economie van arme landen die toegang hebben tot betere water- en sanitaire voorzieningen met gemiddeld 3,7% groeit, vergeleken met een groei van amper 0,1% in landen zonder dergelijke voorzieningen.

Ook in de watersector liggen er geweldige ontwikkelingskansen. Tijdens gesprekken met mijn Afrikaanse vrienden gaat het vaak over de behoefte aan infrastructuur, regionale integratie van het waterbeheer, ontwikkeling van locale financiële markten en een reële concurrentiepositie op de wereldmarkt. Momenteel wordt slechts een fractie van de waterbronnen in Afrika - nog geen 4% - gebruikt voor watervoorziening, irrigatie en waterkracht. We laten dus enorme kansen liggen. Het is van cruciaal belang dat we het enorme potentieel van water inzetten om de waterzekerheid te vergroten, zeker met het oog op de toegenomen kwetsbaarheid van landen als gevolg van de klimaatveranderingen.

Geachte collega's,

Over enkele weken organiseert de Afrikaanse Unie een topbijeenkomst die gewijd zal zijn aan vraagstukken met betrekking tot water en sanitatie. We mogen deze kans om met name de sanitatiekwestie politiek onder de aandacht te brengen, niet voorbij laten gaan. In de diplomatieke machtscentra waar middelen voorhanden zijn om iets te doen aan de afschuwelijke gevolgen van ziekte door slechte hygiëne, schrikken de leiders er maar al te vaak voor terug om het sanitatieprobleem voortvarend aan te pakken.

De leiders en hun vertegenwoordigers zullen echter actie moeten ondernemen en zich tot op het hoogste regeringsniveau volledig moeten inzetten om onze doelen te bereiken en het sanitatievraagstuk op te lossen. Juist nu, in het Internationale Jaar van Sanitatie, smeek ik u, de Afrikaanse leiders, deze kans aan te grijpen en sanitatie te verlossen van het stigma dat er op rust.

Laten we voortbouwen op het momentum dat is gecreëerd door de fantastische eThekwini verklaring - het akkoord dat werd bereikt tijdens de AfricaSan-conferentie omtrent Sanitatie en Hygiëne van afgelopen februari, en op de veelbelovende ministeriële verklaring omtrent bespoediging van de waterzekerheid ten behoeve van de sociaaleconomische ontwikkeling van Afrika, die een maand later door de Ministers voor Waterzaken in Tunis werd gepubliceerd ter gelegenheid van de eerste African Water Week.

U, onze Afrikaanse vrienden, bent hier in verband met de TICAD, die naar wij hopen tot een aantal positieve resultaten zal leiden die ook een prominente plaats innemen op de agenda voor de G8 in Hokkaido. We moeten het momentum vervolgens vasthouden op de Expo van Zaragosa, de Water Week in Stockholm, de rondetafelconferentie voor Asia Pacific in Cebu, de World Toilet Summit in Macau, tijdens de rest van dit Internationale Jaar van Sanitatie en tijdens het vijfde World Water Forum in Istanbul in maart 2009. We moeten ook alle andere kansen aangrijpen om de millenniumdoelstellingen op het gebied van water en sanitatie voor 2015 - en daarna - te verwezenlijken om te voorzien in de behoeften van hen die nog steeds niet over behoorlijke voorzieningen beschikken.

Twee weken geleden heeft de voorbereidingscommissie voor de Top van de AU in Egypte duidelijke afspraken gemaakt over wat er allemaal moet gebeuren om Afrika weer "op de rails" te krijgen. Ik hoop oprecht dat die afspraken zullen leiden tot een verklaring van Sharm-el-Sheikh op basis waarvan de verantwoordelijke ministers de plannen die adviseurs al tientallen jaren opstellen, eindelijk ten uitvoer kunnen brengen.

Dames en heren,

De Afrikaanse leiders hebben al laten zien dat het mogelijk is afspraken te maken en overeenstemming te bereiken. De prikkels en adviezen van UNSGAB moeten echter leiden tot veel meer concrete actie ter plekke, zoals oplossingen voor duurzame water- en sanitaire voorzieningen die aansluiten bij uw nationale strategie voor duurzame ontwikkeling. UNSGAB rekent dan ook op uw volledige steun en inzet, zodat we alle mensen van de wereld een gezond en menswaardig bestaan kunnen bieden met optimale kansen om zich te ontplooien.

Dames en heren,

We moeten de verklaringen van eThekwini en Tunis samen ten uitvoer brengen. Dat is immers de enige manier om de millenniumdoelstellingen voor Afrika te kunnen bereiken. UNSGAB en de internationale donorgemeenschap zullen u daarbij zo veel mogelijk helpen, maar het is aan u om het groene licht te geven!

Als leiders van Afrika kunt u tezamen het tij keren!

Dank u wel.

27 mei 2008

* © RVD