Veilig Amsterdam


Nieuwe stappen in aanpak eergerelateerd geweld in Amsterdam

Huiselijk geweld


* Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

* Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)
* Huiselijk geweld

Kijk ook bij


* Video Huiselijk geweld


30 mei 2008

Op donderdag 29 mei is de aangrijpende documentaire over eergerelateerd geweld âMijn eer, onze zaak!â in première gegaan. De film is in opdracht van de politie Amsterdam-Amstelland gemaakt om alle politiekorpsen en hulpverleners die met het onderwerp te maken krijgen, te informeren over deze problematiek. Ook heeft Marijke Vos, wethouder Zorg, bekendgemaakt dat het Meldpunt Eergerelateerd Geweld vanaf 1 juni 2008 officieel toegankelijk is voor iedereen die met deze problematiek te maken heeft.

Er is een duidelijke overlap tussen Huiselijk- en Eergerelateerd Geweld. Voor de aanpak van Huiselijk Geweld heeft het regiokorps Amsterdam-Amstelland in 2001 het initiatief genomen voor de documentaire âBont en Blauw.â Beide documentaires - gemaakt door Bosch Film Amsterdam â worden gebruikt voor educatieve doeleinden in vrijwel alle korpsen en hulpinstellingen.

Eergerelateerd geweld is in een aantal migrantengemeenschappen in Nederland een serieus probleem. De gemeente Amsterdam onderkent dit probleem en heeft eind 2007 het Actieprogramma Eergerelateerd geweld vastgesteld. Het programma richt zich op preventie en training van onder andere leerkrachten en huisartsen, bescherming, opvang en hulpverlening van (potentiële) slachtoffers. Maar ook op coaching, het verwerken van meldingen en ondersteuning van vertrouwenspersonen. In 2006 zijn er naar schatting 158 eergerelateerde geweldzaken bij de Politie Amsterdam-Amstelland gemeld.

De gemeente heeft samenwerkingsafspraken gemaakt met partners als de Blijfgroep, Politie, GGD, Meldpunt Kindermishandeling en de Veilige Haven over een snelle en adequate aanpak in geval van (dreiging van) eergerelateerd geweld. Daarnaast werkt de gemeente actief samen met zelforganisaties bij het signaleren en aanpakken van eergerelateerd geweld.
Doelen van de samenwerking zijn: het beschermen van (potentiële) slachtoffers, de strafrechtelijke aanpak en het zoveel mogelijk voorkomen van escalatie.

Het meldpunt Eergerelateerd Geweld is ondergebracht bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Achter het telefoonnummer van het Steunpunt Huiselijk Geweld zitten deskundigen die de eerste screening doen van de meldingen van geweld. Zij screenen op de risico's van eergerelateerd geweld. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van het Landelijk Expertise Punt van politie Haaglanden. Ook zijn twee zorgcoördinatoren aangesteld die de aanpak en voortgang coördineren en bewaken.

Eergerelateerd geweld is elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld, gepleegd als reactie op een dreiging van schending van de eer van een man of vrouw (en daarmee de familie) waarvan de buitenwereld op de hoogte is of dreigt te raken. Aan alle betrokkenen, (potentiële) slachtoffers én (potentiële) daders, moet duidelijk worden gemaakt welke wegen in Nederland bewandeld kunnen worden bij zaken die met een schending van de familie-eer te maken hebben.