CDA

Kortenhorst: Steun aan deelname test- en evaluatiefase JSF

Afgelopen dinsdag en woensdag ging de Kamer in debat met staatssecretaris De Vries van Defensie en minister Van der Hoeven van Economische Zaken over de voortgang van het Joint Strike Fighter-project (JSF) en de Nederlandse deelname daaraan, in aanloop naar de volgende stappen in het project. De volgende fase in het JSF-project is de deelname aan de Initiële Test en Evaluatiefase.

CDA Kamerlid Roland Kortenhorst vindt het belangrijk om hieraan mee te kunnen doen. âHet CDA wil de Koninklijke Luchtmacht handhaven in de mondiale eredivisie. Daarom moeten we kiezen voor het beste toestel, voor de beste prijs, met de beste kansen voor de industrie.â

De Koninklijke Luchtmacht kan vooralsnog met twee testvliegtuigen deelnemen aan het testprogramma. Kortenhorst benadrukte in het debat het belang hiervan voor de Nederlandse kennispositie en diende samen met coalitiefracties PvdA en ChristenUnie een motie in om tot tijdige ondertekening van de overeenkomst voor de testfase over te gaan.

Het definitieve besluit tot aanschaf van de testvliegtuigen zal pas plaatsvinden na een kandidatenevaluatie van verschillende jachtvliegtuigen, zoals de Eurofighter en Rafale. Hierbij zullen op verzoek van de coalitie alle relevantie opties, zoals deze overwogen worden door de landen die hun F-16 willen vervangen, worden betrokken, alsmede de industriële kansen bij alternatieven voor de JSF. Tevens zal de mogelijkheid van een levensduurverlenging van de F-16 onderzocht worden. Vervolgens zal in 2010, conform het Coalitieakkoord, het besluit over de vervanging van de F-16 genomen worden.

---