CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fJandeVries
_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 30 mei 2008 - Nieuws -
De Vries: Indicatiestelling nog groot aandachtspunt voor modernisering AWBZ

Deze week sprak de Kamer met staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid over de voortgang in het project âmodernisering AWBZâ. Uit de AWBZ worden de kosten voor langdurige en onverzekerbare zorg aan bijvoorbeeld gehandicapten en ouderen betaald.

De belangrijkste doelstelling van de modernisering is, de AWBZ om te bouwen van een aanbodgestuurd naar een vraaggestuurd systeem. CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries zei dat zijn fractie blij is met de vorderingen die geboekt zijn, maar hij zei tevens nog wel een groot aantal vragen aan de staatssecretaris te hebben.

De Vries uitte zijn zorgen over de lange doorlooptijden van de indicatiestelling en de grote verschillen daarin per regio. Hij zei, ondanks een eerdere toezegging van de staatssecretaris, nog steeds geen inzicht te hebben in de cijfers per regio en een verklaring voor die verschillen. âWij vinden het van groot belang voor mensen die afhankelijk zijn van zorg, dat de indicatiestelling die nodig is voor het vaststellen van de hoeveelheid benodigde zorg sneller, eenvoudiger en beter gestroomlijnd wordtâ, zo pleitte De Vries. De CDA-fractie heeft daarom al meerdere malen gepleit voor een integrale indicatie, die gebruikt kan worden voor een beroep op verschillende regelingen binnen zorg, sociale zaken en onderwijs.

Vervolgens vroeg De Vries om de garantie dat zorgbehoevende mensen gegarandeerd overbruggingszorg krijgen wanneer zij te maken krijgen met wachtlijsten voor verpleging en verzorging. Hij sprak zijn ongenoegen uit over regionale zorgkantoren (verzekeraars) die onvoldoende inzicht geven in de wachtlijsten en vroeg de staatssecretaris waar nodig in te grijpen.

Tenslotte vroeg het Kamerlid opnieuw aandacht voor de problemen bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor), die verantwoordelijk is voor de inning van de eigen bijdragen voor de AWBZ. âHoe staat het met het toegezegde onderzoek naar de organisatie, werkwijze en toekomstige positie van het CAK?â. Bij de inning van de eigen bijdragen zijn al veel verbeteringen in gang zijn gezet maar een structurele en intensieve betrokkenheid van cliëntenorganisaties is nodig, zodat klachten snel kunnen worden opgelost. De staatssecretaris zegde dit toe.

Nog voor de zomer zal de regering besluiten over een totale herziening van de AWBZ. Voor de CDA-fractie is het van belang dat er een AWBZ blijft voor die mensen die aangewezen zijn op langdurige en intensieve zorg. In de vernieuwde AWBZ moet nog meer de cliënt centraal staan.
---