CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_mrt07%2fAnsWillems e_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 30 mei 2008 - Nieuws -
Willemse: Rekening houden met levensbeschouwelijke overtuiging bij palliatieve zorg

Deze week sprak de Kamer met staatssecretaris Bussemaker van VWS over het Plan van Aanpak palliatieve zorg.

Palliatieve zorg verbetert de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering, zorgvuldige beoordeling en door behandeling van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard problemen.

CDA Kamerlid Ans Willemse benadrukte tijdens het overleg dat palliatieve zorg een zeer belangrijk onderdeel is van de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. âVoor het CDA is het van groot belang dat mensen op eigen wijze en op waardige wijze afscheid kunnen nemen van het leven. Mensen moeten erop kunnen rekenen dat, als er behoefte is aan ondersteuning van professionele dan wel vrijwillige zorg, deze zorg naadloos aansluit bij de wensen en behoefte van betrokkenen en hun naastenâ, zo zei zij.

Willemse vroeg daarbij aandacht voor de belangrijke rol van ondersteuning op het geestelijke en spirituele vlak bij het afscheid nemen van het leven. Zij vroeg de staatssecretaris aan te geven op welke wijze deze ondersteuning geschiedt en gaf aan het belangrijk te vinden dat ook rekening wordt gehouden met de levensbeschouwelijke diversiteit. Tot slot zei de CDAâster het eens te zijn met het voorstel dat de palliatieve zorg zoveel mogelijk onderdeel moet blijven van de reguliere zorg. Maar Willemse benadrukte dat de zorg voor het overgrote deel gewoon thuis moet worden uitgevoerd door de huisarts, de thuiszorg, de vrijwillige zorg en de mantelzorgers.
---