DBC Onderhoud

Nieuwe productstructuur eind 2008 beschikbaar
Het project DBC's op weg naar Transparantie (DOT) van DBC-Onderhoud zet de weg uit naar een verbeterde DBC-systematiek op basis van eisen en wensen van veld en overheid. De basis van DOT is een nieuwe manier om zorg te ordenen binnen de DBC-productstructuur. Deze nieuwe productstructuur zal nog dit najaar beschikbaar zijn. De daadwerkelijke invoeringsdatum is vastgesteld op 1 januari 2010.

De nieuwe zorgproductstructuur is de ruggengraat van de DBC-systematiek en vergt veel voorbereiding. Om toch snel met de voordelen te kunnen werken, wordt deze fasegewijs geïntroduceerd: In het najaar van 2008 komt de nieuwe productstructuur beschikbaar. Vanaf dat moment kunnen instellingen zich voorbereiden op de invoering ervan. In 2009 gaat een aantal ziekenhuizen schaduwdraaien. Per 1 januari 2010 wordt een nieuwe, vooralsnog monodisciplinaire productstructuur ingevoerd.
Per 1 januari 2011 wordt een uitgebreide versie opgeleverd waarin meerdere functionaliteiten worden toegevoegd waaronder multidisciplinariteit en mogelijk verdere verfijning van zorgzwaarte.

De nieuwe DBC-productstructuur bevat naar verwachting ongeveer 3.000 medisch herkenbare DBC-zorgproducten die zijn vastgesteld op basis van typerende diagnosen en/of zorgactiviteiten. Specialismenoverstijgende zorg kan in één zorgproduct beschreven worden waar nu nog meerdere DBC's nodig zijn.

Onder de zorgproducten ligt een koppeling met de internationale diagnoseclassificatiestandaard ICD-10. Dit maakt internationale uitwisseling van ervaringen in organisatie van zorg mogelijk en vergemakkelijkt de opname van bijvoorbeeld zorgzwaarte en multidisciplinariteit.

Er liggen nog veel werkzaamheden voordat de productstructuur daadwerkelijk kan worden ingevoerd, met name op het gebied van het verder 'afstellen' van zorgproducten, het definiëren van zorgactiviteiten en het berekenen van de normtijden per zorgproduct. Zorgaanbieders en verzekeraars dienen zelf tijdig te starten met de implementatie van de nieuwe productstructuur. Zij moeten bijvoorbeeld hun ICT-systemen op tijd aanpassen om de nieuwe productstructuur en de daarbij behorende afrekening te kunnen verwerken.

Het project DOT kent nog een aantal substantiële verbeteringen. Het DBC-zorgproduct wordt bijvoorbeeld automatisch afgeleid uit geregistreerde gegevens over geleverde zorg. DBC-Onderhoud ontwikkelt hiervoor groupersoftware die kosteloos webbased wordt aangeboden. Een eerste versie van de grouper is deze zomer gereed. Een ander aspect van DOT is de aansluiting bij de eenmalige zorgregistratie met een model dat de administratieve handelingen tijdens het zorgproces en de financiële afhandeling beschrijft. Dit registratiemodel geeft een reductie van administratieve lasten in zorginstellingen.

Zie ook de Waarderingsbrief II die minister Klink op 28 mei naar de Tweede Kamer stuurde. De brief en de bijlage kunt u hier downloaden.

© DBC-Onderhoud