Groen!

Brussel, 30 mei 2008

Kinderopvang op maat van kinderen

Groen! pleit voor een kinderopvang op maat van de kinderen gekoppeld aan een kindgebonden budget. Zo'n opvang baseert zich op de noden van kinderen aan emotionele veiligheid, de mogelijkheid om eigen gevoelens te beleven en op het ontwikkelen van de competenties van de kinderen. Groen! wil dat denken over kwaliteit over meer gaat dan veiligheid en hygiëne. Een uitgebouwde pedagogische visie moet centraal staan.

Een andere vorm van financiering van de kinderopvang dringt zich op: het kindgebonden budget. Ouders die veel verdienen, krijgen een kleiner budget, ouders die weinig verdienen een groter. Door de zorgvraag te financieren, krijgen de gebruikers meer autonomie. Het prijsverschil tussen de verschillende opvangmogelijkheden worden weggewerkt. Dit is de beste manier om aan alle kinderen dezelfde kansen te bieden, ongeacht hun sociale en culturele achtergrond. Uiteraard kan het kindgebonden budget enkel gebruikt worden in opvanginitiatieven die beantwoorden aan de kwaliteitsvoorwaarden van Kind en Gezin.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster en vroeger Minister van Welzijn: "Voorstellen lanceren en geld vinden is blijkbaar niet moeilijk voor de Vlaamse regering, maar welke visie zit hierachter? Iedere regeringspartij die een voorstel lanceert, krijgt geld om het uit te voeren met als gevolg dat niemand nog weet waar Vlaanderen met haar kinderopvang naartoe wil. Wil Vlaanderen kinderopvang uitbouwen als een recht voor elk kind of kinderopvang als oppas voor kinderen van ouders die werken? Werken we de ongelijkheden tussen de ouders weg of de ongelijkheden tussen de voorzieningen? Organiseren we de kinderopvang via de gesubsidieerde sector of via de zelfstandige, commerciële sector? Wil de Vlaamse overheid de lokale besturen meer autonomie geven, of toch zelf de krijtlijnen uittekenen? In plaats van oplapregelingen, wil Groen! een discussie ten gronde over waar Vlaanderen met de kinderopvang naartoe willen. Deze discussie moet vertrekken vanuit de noden van de kinderen, niet die van de sectoren, de ouders en nog minder van de noden van onze economie."

Mieke Vogels, Groen! voorzitster