Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Toezicht op controle legpluimveehouderij

30 mei 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over het Toezicht op Controle-arrangement voor legpluimveebedrijven. Het arrangement gaat over handelsnormen, welzijnsregelgeving en hygiëneregelgeving op grond van het IKB-EI kwaliteitssysteem.

Meer informatie

* Toezicht op controle legpluimveehouderij
Kamerstuk | 30-05-2008 | PDF-Document, 367 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


To: converted@nieuwsbank.nl
Subject: Conversion Results:
From: "Redactie Nieuwsbank (h)"

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2008/921 mei 2008 30 onderwerp bijlagen

Toezicht op controle legpluimvee- 1 houderij
Geachte Voorzitter,

In het kader van het LNV-programma Ketens is op voorstel van het pluimveebedrijfsleven de afgelopen periode gewerkt aan een Toezicht op Controle-arrangement voor wat betreft de handelsnormen, de welzijnsregelgeving (Legkippenbesluit) en de hygiëneregelgeving voor legeindbedrijven (legpluimveebedrijven voor de productie van consumptie-eieren) op grond van het IKB-Ei-kwaliteitssysteem. Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bied ik u dit arrangement ter informatie aan.

Circa 70% van de legpluimveebedrijven nemen vanwege marktvoordelen op vrijwillige basis deel aan het IKB-Ei-kwaliteitssysteem. Aanleiding voor het arrangement was de constatering dat een deel van de welzijns- en hygiëneregelgeving mede onderdeel uitmaken van de normen van IKB-Ei. Hierdoor is een situatie ontstaan van op onderdelen overlappend toezicht door overheid en bedrijfsleven en deels samenvallende controles en inspecties.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit Met het pluimveebedrijfsleven is afgesproken per 1 juni 2008 een start te maken met Directie Voedselkwaliteit Toezicht op Controle (ToC). ToC is het door de overheid op basis van afspraken met het en Diergezondheid
Cluster Risicobeleid bedrijfsleven afstemmen van de eigen toezichtsactiviteiten op de activiteiten van een Voedsel andere - privaatrechtelijke - instantie. Een dergelijke systematiek van toezicht houden laat Bezuidenhoutseweg 73 de eigen bevoegdheden en de eindverantwoordelijkheid van de overheid om toezicht uit Postadres: Postbus 20401 te oefenen op genoemde wettelijke stelsels, volledig in stand. 2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868 Bij ToC kan op de legpluimveebedrijven die aangesloten zijn bij het IKB-Ei-kwaliteits- Fax: 070 - 3786100 systeem de controlefrequentie door de publieke toezichthouders (Stichting Controle-

bureau voor Pluimvee en Eieren (CPE), de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)) worden afgestemd op de controles op genoemde wettelijke normen door private Certificerende Instellingen (CI's) die jaarlijks op de legpluimvee- bedrijven komen in het kader van de controle van het IKB-Ei-schema. Om de kwaliteit van de uitvoering van het IKB-Ei-schema te kunnen beoordelen, voeren de publieke toezicht- houders in beperkte mate schaduwcontroles uit op de IKB-legpluimveebedrijven en voeren zij audits uit op de CI's. Op deze wijze wordt op een risicogebaseerde wijze het toezicht uitgeoefend.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 30 mei 2008 VD. 2008/921 2

De publieke toezichthouders streven naar een risicogebaseerd controle- en handhavings- beleid waarvan het sanctionerend effect voor de niet-IKB-bedrijven vergelijkbaar is met het effect voor de bedrijven die deelnemen aan het IKB-Ei-kwaliteitssysteem.

Naast een efficiëntere uitvoering van controle en toezicht door de overheid, wordt op deze wijze een kostenbesparing voor het bedrijfsleven en overheid gerealiseerd en wordt het mogelijk om de beschikbare capaciteit vanuit de overheid anders in te zetten en meer te richten op de bedrijven die niet aan private kwaliteitssystemen als IKB-Ei deelnemen. Hiermee wordt mede invulling gegeven aan de kabinetsdoelstellingen ten aanzien van vermindering van de controledruk vanuit de overheid bij het bedrijfsleven.

Het ToC-arrangement voor de legpluimveebedrijven is tot stand gekomen langs de lijnen van het beleidskader voor ToC (Kamerstukken II, 2004/-05, 29 515, nr. 63). Uitgangspunt van dit beleidskader is dat bij het vormgeven van het toezicht de eigen verantwoorde- lijkheid van het bedrijfsleven voorop staat. In het beleidskader zijn onder andere de voorwaarden genoemd waaraan private kwaliteitssystemen als IKB-Ei moeten voldoen om over te kunnen gaan naar een systeem van ToC. Het betreft onder andere het onverkort overnemen van wettelijke normen en controlevoorschriften van de overheid in het IKB-Ei- schema, het aanwezig zijn van een adequaat ingerichte database waar de publieke toezichthouders toegang toe hebben, een adequaat ingericht sanctiestelsel en het onderbrengen van het eigenaarschap van IKB-Ei in een private stichting.

Dit ToC-arrangement sluit aan bij de sturingsfilosofie ten aanzien van toezicht door de overheid zoals aangekondigd in mijn brief aan uw Kamer van 20 maart jl. met de reactie op het rapport `Hoekstra'. Mede dankzij het intensieve overleg en de samenwerking met het pluimveebedrijfsleven heb ik vertrouwen in de ontwikkelde aanpak. Ik zal de komende periode nagaan wat de mogelijkheden zijn om dergelijke arrangementen af te spreken in andere veehouderijsectoren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --