Waterschap Regge en Dinkel


Twentse waterbodems schoon in 2010

Henk Holterman, lid dagelijks bestuur van het waterschap en Theo Rietkerk, gedeputeerde Provincie Overijssel, hebben hiervoor vandaag op schilderachtige wijze hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst gezet.

De afgelopen vier jaar zijn veel waterbodems in het stedelijk gebied in Twente gebaggerd. Dit is gedaan met behulp van het subsidieprogramma Subbied (rijksgeld voor achterstallig baggerwerk in bebouwd gebied). Een aantal beken en rivieren zijn niet meegenomen in dit baggerprogramma Subbied. Het waterschap en de provincie vinden dat deze beken en rivieren niet vergeten mogen worden en hebben daarom besloten gezamenlijk ook de laatste waterbodems van Twente schoon te maken. De baggerwerkzaamheden starten in september 2008 en voor 2010 moeten alle Twentse waterbodems daarmee schoon zijn. Vrijdag 30 mei 2008 is dit programma feestelijk van start gegaan tijdens een bijeenkomst, waar de afronding van het Subbiedprogramma centraal stond.

mba_0031aa.jpg (3680 Kb)

Waarom baggeren en saneren?
Wanneer er niet wordt ingegrepen, slibben waterwegen dicht. Naarmate de hoeveelheid slib groeit, neemt de ruimte voor water af. Het afvoeren van water is daardoor moeilijker. Vooral wanneer er in korte tijd veel regen valt zorgt dat soms voor problemen. Als het water namelijk niet goed kan wegstromen, is er meer kans op wateroverlast. Verder kan het slib soms ernstig verontreinigd zijn. In snelstromende beken wordt de verontreiniging bovendien verplaatst in het milieu. Door de verontreinigde waterbodem te saneren, verbeteren de water- en waterbodemkwaliteit. Baggeren en saneren is daarom noodzakelijk en van belang voor flora en fauna.