Nederland wil meer steun geven aan Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Nederland wil meer steun geven aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat blijkt uit een gesprek tussen minister Hirsch Ballin van Justitie en president Costa van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een rechtsprekend orgaan waar individuen, groepen en organisaties een klacht kunnen indienen tegen een lidstaat van de Raad van Europa indien zij menen slachtoffer te zijn van een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Hof zetelt in Straatsburg en inmiddels zijn 47 landen partij bij het EVRM. Het Verdrag is van toepassing op meer dan 800 miljoen mensen. De invloed op de Nederlandse rechtsorde van uitspraken van het EHRM is wezenlijk.

President Costa van het Europees Hof heeft donderdag en vrijdag een werkbezoek aan Nederland gebracht. Tijdens het werkbezoek is besproken dat er in toenemende mate door lidstaten een beroep wordt gedaan op het Hof. Dit brengt een grote werklast met zich. Nederland wil het Hof daarom ondersteunen in zijn werkzaamheden. Nederland spant zich daarom in voor een oplossing van de budgettaire problemen van de Raad van Europa, mede met het oog op de financiële knelpunten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daarnaast heeft minister Hirsch Ballin toegezegd dat Nederland in de bilaterale contacten met de andere lidstaten het belang van het Hof zal uitdragen. Zo pleit minister Hirsch Ballin voor nauwere samenwerking tussen nationale rechters en het Europees Hof. Nederland hoopt dat Rusland alsnog zal overgaan tot ratificatie van protocol 14 bij het EVRM. Dit protocol voorziet in efficiëntere procedures voor het Hof en ratificatie door Rusland is noodzakelijk voor inwerkingtreding van het protocol.

Nederland hecht grote waarde aan de verbeterde bescherming van de rechten van de mens in het EU-wijzigingsverdrag. Dit verdrag voorziet in toetreding van de Europese Unie tot het EVRM. Door de toetreding van de Europese Unie zullen ook besluiten van instellingen van de Europese Unie onder de rechtsbescherming van het EVRM vallen.

President Costa complimenteerde de Nederlandse regering met de goede samenwerking tussen het Europees Hof en de nationale rechters. Hij heeft zijn waardering uitgesproken voor alle ontmoetingen die de president tijdens zijn tweedaagse werkbezoek aan Nederland heeft gehad. De heer Costa is vrijdagochtend ontvangen door Hare Majesteit de Koningin en heeft ontmoetingen gehad met minister Hirsch Ballin van Justitie, staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken, de President van de Hoge Raad der Nederlanden, de vice-president en de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, enkele leden van de Tweede en Eerste Kamer en academici die actief zijn op het terrein van de mensenrechten.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed