Gemeente Sittard-Geleen

061-2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Eerste anti Graffiti project afgerond

Sittard-Geleen, 29 mei 2008 - Op vrijdagavond 30 mmei wordt gestart en de hele zaterdag doorgewerkt om het graffitikunstwerk op de muren van het dierenasiel 'De Reddingsboei' in Geleen af te ronden. Dit graffitikunstwerk is een onderdeel van een pilotproject, dat tot stand is gekomen door de gemeente, jongeren, toonaangevende graffitikunstenaars en PIW (Partners in Welzijn).

Wethouder Berry van Rijswijk ( jongeren- en cultuurbeleid): 'Met dit voorbeeld van anti graffiti beleid wordt een brug geslagen tussen grote graffitiartiesten als Lin Fin en Nash en de jongeren in de stad. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een mooie visueel uitdagende wand op 'De Reddingsboei'. Door structureel plekken in de gemeente aan te wijzen en jongeren uit de wijken hierbij te betrekken ontstaat het besef bij de jongeren dat niet overal in de stad graffiti gewenst is.'

De graffitikunstenaars leiden de jongeren op in het maken van graffitikunstwerken. Daarbij is van belang dat graffitikunstenaars een natuurlijk respect hebben voor elkaars kunstwerk. De plekken waar deze kunstwerken staan worden gerespecteerd en niet overgespoten. Bijkomend voordeel is dat dierenasiel 'De Reddingsboei' een mooie wand krijgt op een zichtlocatie in de gemeente.

Voorafgaand aan de afwerking van de wand aanstaande vrijdag hebben workshops plaatsgevonden waarbij gerenommeerde graffitikunstenaars als Lin Fin en de uit Sittard afkomstige Nash (Werner Zwakhalen) aan jongeren een cursus hebben gegeven en in dialoog zijn gegaan met de jongeren over zaken die hun bezig houden. Zoals bekend, is graffiti een expressiekunst, geen vorm van kleine criminaliteit. Het directe contact met een grote kunstenaar is een goede manier om de jongeren hiervan bewust te maken. Een mooi graffiti kunstwerk dwingt respect af en gaat illegale graffiti tegen. Uiteraard is voor dit eerste project toestemming gevraagd aan de directeur van 'De Reddingsboei', de heer Van Kaam. De begeleiding van de jongeren is in handen van PIW.

---